پس زدن ایمپلنت چیست؟
اگر شما به تازگی ایمپلنت کردید ممکن است با این اصطلاح رو به رو شده باشید ولی جای نگرانی نیست چون پس زدن ایمپلنت بسیار نادر است و فقط حدود 3درصد از افراد در کوتاه مدت یا بلند مدت ممکن استدچار این عارضه شوند. پس زدن ایمپلنت در کوتاه مدت میتواند از دلایل ایمپلنت ناموفق باشد که پیش از بهبودی کامل اتفاق میافتد و معمولاً هنگامی که بدن پایه ایمپلنت را به عنوان یک جسم خارجی در نظر بگیرد نسبت به آن واکنش آلرژیک نشان می دهد .
پس زدن ایمپلنت در طولانی مدت نیز ممکن است بعد از تکمیل فرایند اسئواینتگریشن (Osseointegration) به علت عدم رعایت بهداشت دهان و دندان یا وارد آمدن فشار بسیار زیاد به پایه ایمپلنت ایجاد شود.
علائم پس زدن ایمپلنت
- مشکل در جویدن
- التهاب لثه
- تحلیل لثه
- افزایش تورم
- شل شدن ایمپلنت
- درد یا ناراحتی شدید
- آسیبهای عصبی
- عدم موفقیت خود عمل ایمپلنت
- تب و لرز
مشکل در جویدن یا گاز زدن غذا
ایمپلنت باید مثل دندان طبیعی باشد و در دهان احساس نشود. اگر هنگام غذا خوردن دچار درد و ناراحتی میشوید، ممکن است نشانه پس زدن ایمپلنت است. همانطور که اگر دندان طبیعی هنگام خوردن غذا درد بگیرد، نشانه مشکل در دندان است. درصورتیکه ایمپلنت زمان جویدن و گاز زدن غذا درد گرفت، حتما به دندانپزشک خود اطلاع دهید.
التهاب لثه
التهاب و تورم لثه در روزهای اول بعد از جراحی طبیعی است. اما این مورد نیز در صورت شدید شدن یا تداوم داشتن میتواند علامت جدی باشد. معمولا التهاب بیش از یک هفته نشانه عفونت ایمپلنت است. عفونت در مراحل اولیه با مصرف آنتیبیوتیک درمان میشود. اما اگر شدت پیدا کند، منجر به پس زدن ایمپلنت شده و حتی میتواند در خون جریان پیدا کند. پس این نشانه را جدی بگیرید. احتمالا دندانپزشک داروی آنتیبیوتیک و دهانشویه ضدباکتری تجویز میکند .
تحلیل لثه
تحلیل بافت لثه میتواند به دلیل بیماری لثه، کمبود استخوان یا ایمپلنت نامناسب ایجاد شود. اگر در اطراف ایمپلنت التهاب مشاهده میکنید و روکش ایمپلنت به طور غیرطبیعی بلند است، احتمالا دچار تحلیل بافت لثه شدهاید. اگر دندانپزشک مهارت کافی داشته باشد و ایمپلنت را در جای درست و با زاویه مناسب قرار دهد، احتمال بروز این عارضه کاهش پیدا میکند.
شل شدن ایمپلنت
یکی از علائم پس زدن ایمپلنت شل شدن آن است. ایمپلنت شل میتواند به دهان و دندانهای مجاور آسیب وارد کند. در صورت بروز چنین نشانهای حتما باید به دندانپزشک مراجعه کنید. شل شدن ایمپلنت تحت هیچ شرایطی طبیعی نیست. زمانی که ایمپلنت در استخوان فک قرار میگیرد، شما نباید آن را در دهان خود احساس کنید. در واقع ایمپلنت باید مشابه دندان طبیعی شود. اگر آن را دهان خود احساس میکنید یا ایمپلنت کمی تکان میخورد، باید علت آن بررسی شود.
شل شدن ایمپلنت در هیچ شرایطی طبیعی نیست و نشانه پس زدن ایمپلنت است.
درد یا ناراحتی شدید
بعد از قراردادن ایمپلنت در لثه مقداری درد و ناراحتی طبیعی است. شما احتمالا در یک هفته اول درد خواهید داشت. اما اگر این درد در مدت طولانی قطع نمیشود یا بهمرور شدید میشود، باید به دندانپزشک اطلاع دهید. بهویژه اگر هیچ حادثهای مانند ضربه اتفاق نیفتاده باشد و درد از بین نرود، احتمالا نشانه پس زدن ایمپلنت است . باید به خاطر داشته باشید احساس کمی درد و ناراحتی بعد از عمل جراحی که با داروهای مسکن رفع می شود طبیعی است اما اگر درد بیش از حدی داشته باشید که طی ۵ تا ۷ روز بعد از کاشت ایمپلنت حتی با مسکن نیز بهبود نمی یابد میتواند از علائم پس زدن پایه ایمپلنت باشد.
درد و ناراحتی تا یک هفته بعد از جراحی ایمپلنت طبیعی است. اما اگر درد ادامه داشت یا تشدید شد، حتما به دندانپزشک مراجعه کنید.
بیشتر بخواندید:عفونت ایمپلنت دندان چیست و چه نشانه هایی دارد ؟
آسیبهای عصبی
در حالی که آسیب عصبی نادر است ، ممکن است اتفاق بیفتد که ایمپلنت خیلی نزدیک به اعصاب اطراف دهان ثابت شود. بروز این امر بیشتر در مورد دندانپزشکان بی تجربه در زمینه کاشت دندان شایع است ، یا وقتی دندانپزشک از برنامه درمانی خود به عنوان بخشی از عمل خود استفاده نمیکند. برنامه درمانی همان چیزی است که به دندانپزشک کمک میکند تا تمام عواملی را که میتوانند روی روش کاشت ایمپلنت تأثیر بگذارند ، مانند شناسایی محل ایده آل کاشت در رابطه با ساختارهای مهم و اعصاب در دهان ، شناسایی کند.
آسیب عصبی معمولاً در هنگام وجود بی حسی ، درد شدید یا احساس سوزن سوزن شدن در اطراف لثه ، لب ، گونه یا زبان تشخیص داده میشود.
عدم موفقیت خود عمل ایمپلنت
باوجود اینکه ایمپلنت از یک فلز قوی ساخته شده است ، ممکن است پایه ایمپلنت فلزی شل شود. هنگامی که قسمت کاشت ایمپلنت شل شود ، حرکت میتواند باعث شکستگی ایمپلنت شود.
البته امروزه این موضوع کمتر اتفاق میافتد ، با این وجود شکستن ایمپلنت هنوز هم میتواند رخ دهد. مخصوصا با اجناس ارزان تر و آزمایشگاههای رده پایین تر، که ممکن است از مواد بی کیفیت استفاده کنند ، منجر به ایجاد نقصهایی در اندازه و تناسب ایمپلنت میشود، که ثبات ایمپلنت را به خطر میاندازد.
علت پس زدن ایمپلنت چیست؟
عوامل مختلفی میتوانند باعث پس زدن ایمپلنت دندان شوند که مهمترین آنها موارد زیر هستند:
- پس زدن ایمپلنت دندان توسط سیستم ایمنی بدن
- پری ایمپلنتیت
- شکست در فرآیند جوش خوردن ایمپلنت به استخوان
- آسیب به عصب و بافت های دیگر
- مشکلات سینوس
- کاشت سریع ایمپلنت
- واکنش آلرژیک
- واکنش جسم خارجی
- آسیب دیدن ایمپلنت
- بهداشت نامناسب دهان و دندان
- سیگارکشیدن احتمال این عارضه را افزایش میدهد.
پس زدن ایمپلنت دندان توسط سیستم ایمنی بدن
به دنبال عمل پیوند هر عضوی، بدن بیمار ممکن است عضو پیوندی را رد کرده و قبول نکند. در موارد نادر نیز ممکن است سیستم ایمنی شخص، ایمپلنت را به عنوان یک جسم خارجی قبول نکند و آن را پس بزند. زیرا بخشهای مختلف دستگاه ایمنی در برخی افراد ایمپلنت را جزئی از بدن نمیدانند و احتمال اینکه آن را به عنوان یک تهدید جدی برای سلامتی بدن ببینند زیاد است
پری ایمپلنتیت
(Peri-implantitis) عفونت ایمپلنت دندان، یکی از دلایل اصلی پس زدن ایمپلنت دندان است. عفونت ایمپلنت یا اطراف آن، میتواند در طی جراحی ایمپلنت یا بعد از جراحی ایجاد شود.
همچنین سمنت یا همان چسبی که برای اتصال روکش دندان بر روی پایه ایمپلنت استفاده میشود، ممکن است از زیر روکش نشت پیدا کرده و به داخل بافت لثه وارد شود. در این وضعیت عفونت در لثه ایجاد میشود که میتواند منجر به پس زدن ایمپلنت شود.
بیماران با لثههای نازک، بیماران مبتلا به دیابت، افراد سیگاری و کسانی که بهداشت دهان و دندان آنها ضعیف است، به میزان بیشتری در معرض عفونت ایمپلنت قرار خواهند داشت.
شکست در فرآیند جوش خوردن ایمپلنت به استخوان
. این روند، پس از انجام عمل جراحی ایمپلنت شروع شده و معمولا طی چند هفته تا چند ماه پس از عمل ادامه دارد.
هرگونه مشکل در فرآیند جوش خوردن ایمپلنت دندان به استخوان میتواند باعث پس زدن ایمپلنت شود. به عنوان مثال شل شدن دندان یکی از این مشکلات است. عوامل زیادی میتوانند باعث این اتفاق شوند و محتملترین آنها شامل موارد زیر میشود:
- تراکم ناکافی استخوان
- موقعیت نادرست ایمپلنت کاشته شده
- آسیب به بافتهای اطراف
- بارگذاری بیش از حد یا کاشت ایمپلنت یک روزه
- وارد شدن ضربه یه ایمپلنت یا شکستگی آن
عدم رعایت بهداشت دهان و دندان
قطعا سطح رسیدگی به بهداشت دهان و دندان و سبک زندگی در موفقیت یا عدم موفقیت ایمپلنت دندان تاثیر گذار است. چنانچه بیمار آنچنان که باید، توصیههای متخصص و جراح ایمپلنت خود را اجرا نکند و در رسیدگی به بهداشت دهان و دندان کم کاری کند، ممکن است خیلی زود با علائم پس زدن ایمپلنت دندان و شکست آن مواجه شود
تراکم ناکافی استخوان فک
از دیگر دلایل شکست ایمپلنت دندان تراکم ناکافی استخوان فک است. در صورتی که دندانپزشک بدون توجه به تراکم ناکافی استخوان فک اقدام به کاشت پایه ایمپلنت نمایند فرآیند اسئواینتگریشن (Osseointegration) به درستی انجام نمی گیرد و پایه ایمپلنت به استخوان فک جوش نمیخورد که در نهایت ایمپلنت دندان شکست می خورد.
بیشتر بخوانید: با وجود لثه تحلیل رفته ایا میتوان ایمپلنت کرد؟
چگونه از شکست ایمپلنت پیشگیری کنیم؟
بهترین راه برای جلوگیری از شکست ایمپلنت دندان، رعایت کردن بهداشت دندان است که شامل موارد زیر میشود:
- تمیز کردن دندانها با مسواک وخمیر دندان مناسب
- استفاده از نخ دندان
- شستشو دهان بادهانشویه ضد باکتری
- مراجعه منظم به دندانپزشک برای معاینه
- رعایت رژیم غذایی مناسب برای افرادی که ایمپلنت دندان کاشته اند
- پرهیز از عاداتی که ممکن است به ایمپلنت آسیب بزند
- ترک سیگار و مشروبات الکلی
- مصرف غذاهای غنی از کلسیم مانند شیر،ماست،کلم بروکلی،پرتقال و پنیر خود را افزایش دهید زیرا به استحکام استخوان های شما کمک می کند.
درمان پس زدن ایمپلنت دندان
درمان ایمپلنت ناموفق به علت بروز آن بستگی دارد:
- اگر دلیل ناموفق بودن ایمپلنت پری ایمپنتیت باشد با تمیز کردن و شستشوی ایمپلنت می توانید آن را درمان کنید.
- اگر مشکل پیش آمده به خاطر وارد شدن ضربه یا استرس فیزیکی به توده استخوانی فک باشد اولین گام برداشتن بافت های ملتهب اطراف ایمپلنت دندان است سپس عمل پیوند استخوان انجام می شود.بسته به میزان آسیب و ضربه ممکن است نیاز باشد تاج ایمپلنت را تعویض کنید.
- اگر دلیل شکست ، بیماری بافت های دهان باشد با ارتقا بهداشت دهان و دندان می توانید آن را برطرف کنید.
پس از این که علائم پس زدن ایمپلنت دندان به طور کامل برطرف شد برای جایگزین کردن دندان از دست رفته خود می توانید از یکی از روش های زیر استفاده کنید:
- بریج دندان
این روش از یک پروتز دندان مصنوعی ، برای پر کردن جای خالی دندان از دست رفته شما استفاده می شود. بریج دندان برای افرادی که استخوان های آنها همچنان در حال رشد قرار دارد مورد استفاده قرار می گیرد. بریج مریلند (Maryland Bridge) یک دندان مصنوعی است که در دو طرف خود اصطلاحاً بال هایی دارد که به دندانهای مجاور با چسب متصل میشود. در روش بریج مریلند نیازی به تراشیدن دندانهای مجاور نیست. در صورتی که دندانهای مجاور عصب کشی شده باشند دندانپزشک پیشنهاد می دهد که از روش بریج سنتی استفاده شود. در این روش دندانهای مجاور تراشیده می شوند و تاج دندان دو تایی یا سه تایی متصل به یکدیگر برای پر کردن جای خالی دندان و همچنین قرار گرفتن تاج دندان روی دندانهای مجاور که به عنوان پایه مورد استفاده قرار گرفته اند؛ به کار می رود.
- پایه ایمپلنت سرامیکی
پایه ایمپلنت سرامیکی تکنولوژی جدیدی است که جایگزین پایه ایمپلنت تیتانیومی شده و برای درمان پس زدن ایمپلنت مورد استفاده قرار می گیرد. افرادی که به تیتانیوم واکنش آلرژیک نشان بدهند می توانند بعد از خارج کردن پایه ایمپلنت تیتانیومی و بهبودی علائم پس زدن ایمپلنت، از پایه ایمپلنت سرامیکی برای پرکردن جای خالی دندان خود استفاده کنند.
- دندان مصنوعی متحرک
استفاده از دندان مصنوعی متحرک دیگر گزینه ای است که می توان جای خالی دندان را با آن پر کرد. هر چند این روش ارزان تر از سایر روشهای مانند بریج یا ایمپلنت دندان می باشد اما به راحتی از داخل دهان بیرون میافتد و زیبایی چندانی نیز ندارد. یک قطعه پلاستیکی تقریباً همرنگ لثه دندان به تاج دندان مصنوعی متصل شده که روی لثه قرار میگیرد و به استقرار آن کمک می کند.
- پایه ایمپلنت سرامیکی
پایه ایمپلنت سرامیکی تکنولوژی جدیدی است که جایگزین پایه ایمپلنت تیتانیومی شده و برای درمان پس زدن ایمپلنت مورد استفاده قرار می گیرد. افرادی که به تیتانیوم واکنش آلرژیک نشان بدهند می توانند بعد از خارج کردن پایه ایمپلنت تیتانیومی و بهبودی علائم پس زدن ایمپلنت، از پایه ایمپلنت سرامیکی برای پرکردن جای خالی دندان خود استفاده کنند.
نکته: “در صورتی که پس زدن ایمپلنت دندان به علت واکنش آلرژیک بدن باشد نمی توان از آن جلوگیری کرد.در این شرایط فقط باید پایه ایمپلنت را از محل آن خارج نمود و جای خالی دندان را با روش های دیگر پرکرد”
دیدگاهتان را بنویسید