تفاوت دوام و ماندگاری روکش های دندان

ماندگاری روکش دندان
دیدگاه : 0 دیدگاه

در مواقعی که عصب کشی و ترمیم دندان انجام می دهید، حتما دندان پزشک به شما توصیه می کند که از روکش دندان استفاده کنید. مخصوصا چنانچه دندان های آسیابی را درمان کرده باشید استفاده از روکش دندان مهم تر می شود. زیرا به دندان های آسیابی یا عقب دهان در هنگام غذا خوردن بیشتر فشار وارد شده و چون در طی ترمیم و عصب کشی، دندان های آسیابی ناتوان تر می شوند، جهت تقویت قوای مینای دندان و قرار دادن یک لایه محافظ بروی دندان، پیشنهاد می شود که از روکش دندان استفاده کنید. در این مقاله درباره روکش های دندان و دوام و ماندگاری روکش دندان صحبت می کنیم.

روکش چیست؟

یک لایه محافظ که بروی عاج دندان جای می گیرد و موجب محکم تر شدن و عمر بیشتر دندان می شود را روکش دندان می گویند. مثلا چنانچه یکی از دندان هایتان پوسیده و یا شکسته باشد و به ترمیم و عصب کشی احتیاج داشته باشد، دندانپزشک پس از پایان کار به شما توصیه می کند که از روکش دندان استفاده نمایید زیرا مینا و عاج دندان بشدت تحلیل رفته اند. چنانچه روکش دندان را قرار ندهید، در مدت زمان کمی مواد پر کننده بر اثر سایش و جویدن ریزش پیدا می کنند و حتی امکان دارد دندان به قدری صدمه ببیند که مجبور شوید دندان را بکشید. پس روکش دندان در حقیقت یک محافظ برای دندان محسوب شده ولی جنبه های زیبایی هم دارد مثلا چنانچه دندان های جلوییتان به طور خیلی کم غیر هم سطح باشند، بجای ارتودنسی میتوانید از روکش دندان هم رنگ با دندان های طبیعی خویش استفاده نمایید تا با کمک آن دندان های مرتبی داشته باشید و یا چنانچه به لکه های عمقی دچار شده باشند و نتوان با جرم گیری و بلیچینگ مشکل را حل نمود پس می توانید از روکش دندان به این منظور نیز استفاده نمایید.

روکش دندان چیستبهترین نوع روکش دندان:

همانطور که مطلع شدید، روکش دندان در حقیقت یک لایه محافظ بروی دندان می باشد که وظیفه آن حفاظت از دندان ترمیم شده می باشد. باید ذکر شود که یکی دیگه از کاربرد های روکش دندان در زمینه زیبایی نیز می باشد مثلا چنانچه دندانی جرم گرفته باشد و این جرم با تکنیک های جرم گیری رفع نشود و یا چنانچه دندان دچار لب پریدگی باشد و یا اینکه دندان کمی غیر هم سطح باشد با استفاده از روکش دندان میتوان این مشکلات را رفع نمود. ولی روکش دندان دارای مدل های گوناگونی می باشد و قطعا افراد تمایل دارند از روکشی استفاده کنند که ماندگاری روکش دندان بالاتر باشد. به همین خاطر بایستی اول نوع های روکش دندان را بشناسید.

روکش دندان تمام سرامیکی:

نمای این نوع روکش شباهت زیادی به دندان های طبیعی دارد و چنانچه این روکش را جهت دندان های جلو استفاده نمایید، هیچکس تفاوت میان دندان طبیعی شما و دندان روکش شده را نخواهد فهمید. از لحاظ محکم بودن و ماندگاری روکش دندان، روکش های دندان تمام سرامیکی در مقایسه با سایر روکش ها در طبقه پایین تری قرار داشته اما از لحاظ زیبایی، روکش های تمام سرامیکی برای دندان های جلویی بسیار مناسب تر می باشند. ماندگاری روکش دندان تمام سرامیکی بسته به نوع مراقبت تا حدود 15 سال می باشد.

روکش تمام سرامیکیروکش دندان زیرکونیا:

این روکش هم یکی از انواع روکش های تمام سرامیکی بوده که ساخته شده از اکسید زیرکونیوم می باشد و به این خاطر دوام و ماندگاری روکش دندان زیرکونیا خیلی بالاتر از بقیه روکش های تمام سرامیکی می باشد. توصیه می کنیم چنانچه به فلز موجود در روکش های فلزی آلرژی دارید، از روکش دندانی زیرکونیا استفاده نمایید زیرا به هیچ وجه حساسیت زا نمی باشد. در صورت مراقبت مناسب، ماندگاری روکش دندان زیر کونیا تا 20 سال هم می رسد.

روکش دندان سرامیکی فلزی:

روکش سرامیکی فلزی نمایی مشابه سرامیک دارد اما اسکلت یاقاب روکش، فلزی می باشد. به این خاطر استقامت و ماندگاری روکش دندان سرامیکی فلزی در مقایسه با روکش دندان تمام سرامیکی خیلی بالاتر می باشد. پس مورد بهتری جهت دندان های آسیابی و عقبی دهان می باشد زیرا همانطور که اشاره کردیم این دندان ها فشار زیادی را متحمل می شوند. از سایر مزایای روکش دندانی سرامیکی فلزی میتوان به این مورد اشاره نمود که برعکس روکش های تمام سرامیکی، به شکستگی دچار نمی شوند. زیرا همان گونه که مطلع هستید اسکلت فلزی جهت طراحی این روکش به کار گرفته می شود و این قضیه وقتی اهمیت ویژه ای می یابد که فرد به دندان قروچه مبتلا باشد و یا قصد ارتودنسی دندان هایش را داشته باشد. در هر 2 صورت فشار زیادی به دندان ها آمده در نتیجه روکش دندانی سرامیکی فلزی مورد متناسب تری خواهد بود. ماندگاری روکش دندان سرامیکی فلزی یا PFM تقریبا 15 سال می باشد.

بیشتر بخوانید : کانال ریشه دندان چیست؟

روکش دندان تمام فلزی:

شاید شما کسانی را دیده باشید که یکی از دندان های آسیابی یا دندان های جلوییشان به رنگ فلز بوده باشد. این افراد از روکش دندانی تمام فلزی استفاده نموده اند که دارای استقامت خیلی خوبی هستند. ولی معایب این روکش را از یاد نبرید. بزرگترین عیب روکش دندانی تمام فلزی، بحث زیبایی می باشد. چنانچه قصد دارید از روکش تمام فلزی جهت دندان های جلویی استفاده نمایید باید بدانید که با استفاده از این نوع روکش، زیبایی دندان ها و لبخند شما از بین خواهند رفت. از طرفی هم بعضی از افراد به فلز موجود در این نوع روکش آلرژی دارند. باید خاطر نشان شویم که فلز بخاطر تغییر دما در دهان، به انقباض و انبساط دچار شده و همین باعث کاهش عمر مفید روکش می شود. مخصوصا چنانچه دندان روکش شده را عصب کشی نکرده باشید، انقباضات و انبساطات، تاثیر بروی کانال های عصبی می گذارند. گاه ممکن است ماندگاری روکش دندان تمام فلزی به 20 سال هم برسد.

طبق موارد ذکر شده بالا، حال مطلع شدید که جهت برگزیدن ماندگارترین روکش دندان بایستی موقعیت و نوع دندان بررسی شود مثلا جهت دندان های جلویی دهان بهترین مورد روکش دندانی تمام سرامیکی می باشد اما جهت دندان های آسیابی و عقبی روکش های سرامیکی فلزی می تواند بهترین گزینه باشد.

عوامل موثر بر عمر روکش دندان:

چند عامل مهم بر عمر و ماندگاری روکش دندان موثر هستند که این عوامل عبارت هستند از: جنس روکش دندان، اصل بودن روکش، شیوه ی چسباندن روکش، شیوه مراقبت و نگهداری از دندان روکش شده و …

عوامل موثر بر عمر روکش دندانمراقبت از روکش دندان:

یک از مهم ترین عوامل تاثیر گذار بر ماندگاری روکش دندان شیوه مراقبت و نگهداری از آن است. پس به این منظور چند نکته را برای شما عزیزان ذکر می نماییم: تا یک روز کامل پس از چسباندن روکش، نوشیدنی ها و خوراکی های رنگی را مصرف نکنید زیرا رنگ پذیری روکش دندان در یکی دو روز اول خیلی زیاد است. تا یک هفته از خوردن و نوشیدن چیزهای خیلی گرم و خیلی سرد  پرهیز نمایید زیرا این تغییر دمای زیاد قادر به تحت تاثیر قرار دادن چسب روکش می باشد و ممکن است روکش دندان را لق کند. پس از اینکه دندان را روکش می کنید بایستی بیش از پیش به بهداشت دهان و دندان اهمیت بدهید. استعمال دهان شویه، 3 دفعه مسواک زدن در روز و نخ دندان کشیدن در طی روز جهت جلوگیری از نفوذ موادغذایی به روکش، دارا اهمیت فراوانی می باشد. به هیچ وجه نباید خوراکی های سفت را با دندان روکش شده مصرف نمایید. افرادی که سیگاری هستند و دندان های جلوییشان را روکش نموده اند، بهتر است مصرف دخانیات را ترک نمایند زیرا دود سیگار خیلی زود موجب تغییر رنگ روکش دندان می شود.

تفاوت روکش با لمینت:

برای روکش کردن دندان، دندان پزشک مقدار زیادی از دندان را تراش داده تا روکش به آسانی بروی دندان سوار شود در حالی که در لمینت این گونه نبوده و بخش بیشتر دندان  سالم باقی میماند. پس لمینت در مقایسه با روکش بهتر است چون بخش بیشتر دندان سالم می ماند ولی روکش دندان توانایی حفاظت بیشتری داشته زیرا کلیه قسمت های دندان را می پوشاند در حالی که در لمینت اینطور نبوده و لمینت دندان فقط جلوی دندان را می پوشاند. پس در مواقعی که حجم زیادی از دندان از دست رفته باشد و ترمیم شدیدی بری دندان اعمال شده باشد به جهت حفاظت از مینای دندان استفاده از روکش دندان گزینه بسیار مناسبی می باشد ولی چنانچه مثلا دندان جلویی کمی لب پریدگی داشته باشد، لمینت گزینه بهتری می باشد زیرا در این صورت احتیاجی به تراش بیشتر دندان نمی باشد.

تفاوت روکش با لمینتتفاوت روکش دندان با کامپوزیت:

فرق میان روکش دندان و کامپوزیت در کاربرد آن ها می باشد. کامپوزیت از لحاظ زیبایی کاربرد داشته و در مواردی مثل همان موارد بالا استفاده می شود. کامپوزیت ماده ای هم رنگ با دندان ها می باشد که روی سطح دندان قرار گرفته بدون اینکه احتیاجی به تراشیدن دندان داشته باشد. روکش دندان بیشتر نقش حفاظتی از دندان را دارد. پس برای دندان های عقبی دهان مخصوصا دندان های ترمیم شده، روکش دندان مورد خوبی می باشد در صورتی که کامپوزیت قادر به حفاظت از دندان خیلی نمی باشد.

بیشتر بخوانید : تاثیر ایمپلنت دندان در زیبایی

سخن پایانی

نوع دندان، هدف از روکش کردن، جنس و نوع روکش دندان، روکش به همراه ترمیم و عصب کشی دندان همان دندان و نیز دستمزد دندان پزشک از عوامل مهم و تاثیر گذار بر قیمت روکش دندان می باشند. البته هزینه های دیگری مثل عکس از دندان، هزینه های رفت و آمد جهت قالب گیری و چسباندن روکش دندان را هم نباید فراموش نمود. به صورت کلی چون روکش دندان اغلب جنبه درمانی داشته پس چنانچه شما فاکتور هزینه ها را به شرکت های بیمه تحویل دهید، قسمت زیادی از هزینه ها به شما برگردانده می شود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *