مراقبت و درمان دندان‌های دائمی کودکان

مراقبت و درمان دندان های دائمی کودکان
دیدگاه : 0 دیدگاه

دندان‌های دائمی کودکان از سن شش سالگی شروع به رویش می‌کنند و تا سن بیست سالگی ادامه دارد. در این دوره، کودکان نیاز به مراقبت و درمان ویژه ای برای حفظ سلامت دندان ها و پیشگیری از بروز مشکلات دندانی دارند. در این مقاله، به بررسی نکات مهم مربوط به مراقبت و درمان دندان‌های دائمی کودکان خواهیم پرداخت.

مراقبت از دندان‌های دائمی کودکان

شما به عنوان والدین باید حتمان حواستان به دندان‌های کودکتان باشد و به صورت دوره ای دندان‌های کودکتان را معاینه کنید. دندان‌های آسیابی که در سن 6 الی 7 سالگی کودک رشد می کنند دائمی هستند و خیلی مهم است که به نحوه احسن از آن‌ها مراقبت شود زیرا جایگزینی برای این دندان‌ها وجود ندارد.

 

 

درمان دندان‌های دائمی کودکان

گروهی از مراجعه کنندگانی به دندان پزشکی را کودکان تشکیل می‌دهند و ممکنه به هر دلیلی پالپ داخل دندان‌های این کودکان که وظیفه رشد دندان را دارند دچار آسیب شوند. مثل پوسیدگی‌های زودرس دندان یا شکستگی دندان‌ها می‌تواند باعث مشکلات جدی برای رشد دندان کودکان شود. ما در کلینیک دکتر دادگر به عنوان یک متخصص ریشه برای درمان دندان‌های دائمی کودکان این وظیفه را داریم که قسمتی از پالپ دندان را حفظ و محافظت بکنیم تا دندان بتواند رشد و تکامل خود را ادامه دهد.

 

راهنمای کامل والدین برای رویش و سلامت دندان‌های دائمی کودکان

دندان‌های دائمی مجموعه ای از 32 دندان هستند که از سن 6 سالگی شروع به رویش می‌کنند و تا سن 23 سالگی با ظهور دندان‌های عقل کامل می‌شوند. دندان‌های دائمی جایگزین دندان‌های شیری می‌شوند که در سنین پایین تر رشد می‌کنند و تا 12 سالگی افتاده و جای خود را به دندان‌های دائمی می‌دهند. برخی از عوامل مهم در رویش و سلامت دندان‌های دائمی عبارتند از: ژنتیک، تغذیه، آسیب، عفونت، ارتودنسی و مراقبت‌های دوره ای.

دندان‌های دائمی کودکان: چالش‌ها، راهکارها و نکات مهم

دندان‌های دائمی کودکان یکی از مهمترین عوامل سلامت دهان و دندان آنها است. دندان‌های دائمی در سنین مختلف رویش می‌کنند و برای حفظ سلامت آنها نیاز به مراقبت‌های ویژه ای دارند. در ادامه به برخی از چالش‌ها، راهکارها و نکات مهم درباره دندان‌های دائمی کودکان خواهیم پرداخت.

  1.  تاخیر در رویش دندان‌های دائمی: بعضی از کودکان ممکن است تاخیر در رویش دندان‌های دائمی خود داشته باشند. این تاخیر ممکن است به عوامل مختلفی مثل نوع تغذیه، عوامل ژنتیکی، بیماری‌های سیستمیک و غیره بستگی داشته باشد. برای بررسی علت تاخیر در رویش دندان‌های دائمی کودکان، لازم است به پزشک دندان مراجعه کرده و از انجام تست‌های لازم اطمینان حاصل کنید.
  2.  زود در آمدن دندان‌های دائمی: برخلاف تصور بسیاری از والدین، زود در آمدن دندان‌های دائمی نشانه ی پیشرفت زودرس کودک نیست. زود در آمدن دندان‌های دائمی ممکن است باعث شود که فضای کافی برای رشد جویدگی مناسب فراهم نشود و به مشکلات ارتودنسی منجر شود. برای جلوگیری از زود در آمدن دندان‌های دائمی، لازم است که والدین به سلامت و تغذیه مناسب کودک خود توجه کنند و از خوردن شیرینی جات، آب نبات، نوشابه و غیره خودداری کنند.
  3. -عفونت و التهاب لثه: گاهی اوقات ممکن است که لثه ی کودک در حال رویداد دندان جدید التهاب گرفته و قرمز شود. این حالت معمولا با درد، خارش و حساسیت همراه است. برای کاهش التهاب لثه، می‌توانید از خوردن چای سبز، آب لیمو، عسل و غیره استفاده کنید.

مراقبت و درمان دندان های دائمی کودکان نکات طلایی برای مراقبت از دندان‌های دائمی کودکان در سنین مختلف

دندان‌های دائمی کودکان یکی از بخش‌های مهم سلامت دهان و دندان هستند که نیاز به مراقبت ویژه ای دارند. در ادامه به برخی از نکات طلایی برای حفظ سلامت دندان‌های دائمی کودکان در سنین مختلف پرداخته‌ایم.

سنین 3 تا 6 سال

دندان‌های کودکان 3 تا 6 سال خیلی حساس و آسیب‌پذیر هستند. برای حفظ سلامت دندان‌های کودکان در این سنین، باید از اصول مراقب از دندان کودکان رعایت کنید. این اصول عبارتند از:

  •  شروع مسواک زدن از زمان بروز دندان‌های شیری با استفاده از مسواک نرم و خمیر دندان مناسب سن کودک.
  • تشویق کودک به مسواک زدن دو بار در روز به مدت دو دقیقه با نظارت و راهنمایی بزرگترها.
  •  کاهش مصرف شکر و غذاهای چسبنده برای جلوگیری از تشکیل پلاک و فرسایش دندان‌ها.
  • معاینه دوره‌ای دندان‌های کودک توسط دندانپزشک حداقل هر شش ماه یک بار.

 سنین ۶ تا ۱۲ سال

در این سنین، دندان‌های شیری شروع به جایگزین شدن با دندان‌های دائمی می‌کنند. برای جلوگیری از پوسیدگی و تحریک دندان‌ها، باید از خوردن شیرینی‌ها و آب نبات‌ها به حداقل برسانید و به کودکان آموزش دهید که بعد از هر وعده غذا، دهان خود را با آب شستشو دهند. همچنین باید به کودکان یاد دهید که حداقل دو بار در روز، صبح و شب، به مدت دو دقیقه، با مسواک و خمیر دندان مناسب سن خود، دندان‌های خود را مسواک بزنند. در این سنین، استفاده از نخ دندان نیز توصیه می‌شود. علاوه بر این، باید کودک را حداقل یک بار در سال به دندانپزشک معاینه کنید و در صورت لزوم، از روکش‌های پلاستیکی یا فلوراید تراپی برای جلوگیری از پوسیدگی استفاده کنید.

بیشتر بخوانید :درمان ریشه دندان جلو (عصب کشی دندان جلو)

سنین ۱۲ تا ۱۸ سال

در این سنین، تمام دندان‌های دائمی به جز عقل به رشد خود پایان می‌دهند. برای حفظ سلامت و زیبایی دندان‌ها، باید از عادات بد مثل جویدن مغز مغز پسته، استفاده از دندان به عنوان ابزار، خوردن یخ و … خودداری کرد. همچنین باید از خوردن نوشیدنی‌های گازدار، قهوه، چای و … که باعث تغییر رنگ و لکه دار شدن دندان‌ها می‌شوند، پرهیز کرد. در صورت وجود ناهمگونی در جایگاه یا شکل دندان‌ها، می‌توانید از ارتودنسی استفاده کرده و زیبایی لبخند خود را افزایش دهید. در این سنین نیز باید به رعایت بهداشت دهان و دندان توجه کرده

راه‌های جلوگیری از پوسیدگی دندان‌های دائمی کودکان

پوسیدگی دندان یکی از مشکلات رایج دهان و دندان کودکان است که می‌تواند باعث درد، التهاب، عفونت و از دست رفتن دندان‌های شیری و دائمی شود. برای جلوگیری از پوسیدگی دندان کودکان، چندین راه وجود دارد

1- رسیدگی منظم دندان‌ها: رسیدگی به دندان‌ها با مسواک و خمیر دندان حاوی فلوراید حداقل دو بار در روز، صبح و شب، یکی از بهترین راه‌های پیشگیری از پوسیدگی دندان است. برای کودکان زیر سه سال، مقدار خمیر دندان به اندازه یک برنج و برای کودکان سه تا شش سال، به اندازه یک نخود استفاده شود.
2- مصرف مناسب غذا: مصرف غذاهای حاوی قند، نشاسته و اسید، مخصوصاً در بین وعده‌های غذایی، می‌تواند باعث تولید اسید در دهان شود که سطح دندان را حل می‌کند و پوسیدگی را تسریع می‌کند. برای جلوگیری از این امر، بهتر است کودکان غذاهای سالم و مغذی مانند میوه‌ها، سبزیجات، لبنیات، گوشت و ماهی را در وعده‌های اصلی بخورند و در بین وعده‌ها، غذاهای خشک و ترش نخورند. همچنین، نوشیدن آب به جای نوشابه، آبمیوه یا شیرینی جات می‌تواند به حفظ سلامت دندان‌ها کمک کند.
3- بازدید منظم از دندانپزشک: بازدید از دندانپزشک حداقل دو بار در سال برای کودکان بسیار مهم است. دندانپزشک می‌تواند وضعیت دهان و دندان کودک را بررسی کرده و در صورت لزوم، اقدامات لازم یا درمان لازم را انجام دهد.

مراقبت و درمان دندان های دائمی کودکان

درمان دندان‌های دائمی کودکان

شایع ترین مشکلات مربوط به دندان و دندانپزشکی در کودکان و نوجوانان عبارت است از:

پوسیدگی دندان‌های دائمی کودکان

پوسیدگی دندان یک مشکل بزرگ است که معمولا کودکان بیشتر از افراد بزرگسال دچار آن می‌شوند و فقط علت رخ دادن آن خوردن شیرینی و شکلات نمی‌باشد، بلکه پوسیدگی می‌تواند ناشی از مشکلات عصب دندان یا ناشی از دوران شیردهی مادر باشد، بنابراین رفع پوسیدگی و ترمیم دندان های دائمی کودکان یکی از موارد و خدمات معروف دندانپزشکی است که اغلب کودکان در معرض خطر آن هستند.

تغییر رنگ دندان‌های دائمی کودکان

سیاه شدن دندان‌ها در نتیجه افزایش رنگدانه روی دندان‌های کودک رخ می‌دهد و این لکه‌های سیاه را “جرم دندان” می‌نامند و در برخی موارد مسواک زدن کافی نیست و باید راه‌های دیگی را برای رفع این لکه‌ها امتحان کنید. بهتر است با دندانپزشک کودکان مشورت کنید تا مطمئن شوید راه‌های درمانی پیشنهادی، هیچ مشکلی برای سلامت دندان های کودک به وجود نمی‌آورند.
یکی از مسائل مهم در سلامت دهان و دندان کودکان، مراقبت و درمان دندان‌های دائمی است. دندان‌های دائمی از سن شش سالگی شروع به رویش می‌کنند و تا سن بیست سالگی ادامه دارند. این دندان ها برای تمام عمر کودک باقی می‌مانند و نقش مهمی در تغذیه، گفتار، زیبایی و اعتماد به نفس او دارند.

فواصل بین دندان‌های دائمی کودکان

در دوران رویش دندان‌های دائمی و افتادن دندان‌های شیری کودکان، فاصله بین دندان‌ها ظاهر می‌شود، اما اگر این فواصل دندانی بیش از 14 سالگی ادامه یابد، توصیه می‌شود که با توجه به نظر دندانپزشک؛ ارتودنسی زودهنگام برای کودکان انجام شود. دوره ارتودنسی بین سه یا پنج ماه است که ممکن است برای برخی از کودکان که دندان‌هایشان دارای آسیب و حفره‌های بیشتری است بیش از یک سال نیز ادامه یابد.

عفونت‌های دهان

ممکن است در نتیجه گسترش برخی از میکروب‌ها در دهان، عفونت‌های دهانی ایجاد شود و علت آن می‌تواند عدم تمیز کردن دندان‌ها و تجمع میکروب‌ها در لابه لای دندان ها باشد، هنگام این بیماری لثه‌ها و فک تحت تأثیر عفونت قرار گرفته و باید هر چه سریع تر برای درمان آن اقدام کنید.

ضعف و فرسایش دندان‌های دائمی کودکان

مصرف زیاد شیرینی و نوشابه باعث فرسایش لایه مینای دندان در کودکان می‌شود که منجر به ضعیف شدن و افتادن زودرس دندان‌ها می‌شود، بنابراین پر ترک‌های مینای دندان توسط روکش یا کامپوزیت دندان ضروری است. این لایه محافظ به حفظ سلامت و ایمنی دندان‌ها کمک می‌کند.

بیشتر بخوانید : چگونه از شکست ایمپلنت پیشگیری کنیم؟

نکات کلی درمورد مراقبت و درمان دندان‌های دائمی کودکان

برای اینکه کودک شما دندان٬های زیبا و سالمی داشته باشد همان طور که در بالاهم گفته شد خیلی مهم است که نکات زیر را رعایت کنید.

  • تمیز کردن دندان‌ها
  • بازدید از دندانپزشک
  • تغذیه سالم
  • استفاده از خمیر دندان حاوی فلوراید برای شستشوی روزانه دندان‌ها
  • محدود کردن مصرف شکر، شیرینی جات، آب میوه و نوشیدنی‌های گازدار
  • بازدید منظم از دندانپزشک برای چکاپ و پاکسازی دندان‌ها
  • در صورت نیاز، استفاده از وسایل ارتودنسی برای اصلاح جایگاه دندان‌ها
  • در صورت بروز هرگونه درد، خونریزی، تورم یا ضربه به دندان‌ها، سریعا به دندانپزشک مراجعه کرد

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *