یکی از اولین سوالاتی که بیماران در مورد ایمپلنت دندان میپرسند این است که “طول عمر ایمپلنت دندان چه قدر است؟” این نگرانی در مورد طول عمر ایمپلنتهای دندان منطقی است. ایمپلنتهای دندانی ممکن است برای همیشه دوام نداشته باشند، اما با مراقبت مناسب میتوانند مدت زمان بسیار طولانی دوام بیاورند. در این مقاله از وبلاگ کلینیک دندان پزشکی دکتر دادگر درباره طول عمر ایمپلنت دندان، عوامل تاثیر گذار روی ماندگاری و روشهای افزایش عمر آن صحبت میکنیم. پس اگر این موضوع نگرانی شما هم هست با ما تا انتهای این مطلب همراه باشید.
دوام ایمپلنت دندان چقدر است؟
در جواب این سوال می توان گفت عمر مفید یک ایمپلنت دندان می تواند بین 20 تا 30 سال باشد. ایمپلنتها برخلاف سایر روشهای جایگزین دندان از دست رفته برای یک دوره طولانی مدت طراحی شده اند. پس اگر مراقبت های بعد از ایمپلنت دندان همواره به طور صحیح صورت گیرد، میتوانید از آن ها بیشتر هم استفاده کنید. اگر ایمپلنت دندان یا تاج آن دچار عفونت و لق شدن نشود، عمر مفید ایمپلنت دندان می تواند چندین دهه طول بکشد. در ادامه درباره عوامل ماندگاری ایمپلنت دندان صحبت میکنیم.
چرا عمر مفید ایمپلنت های دندان بسیار طولانی است؟
تیتانیوم از قویترین فلزات موجود است و آلیاژهای آن خورده نمیشود. از این رو بیماران به ندرت عدم موفقیت ایمپلنت را تجربه میکنند. مسئله دیگر مقاومت ایمپلنتها در برابر پوسیدگی؛ دندانهای طبیعی دچار پوسیدگی میشوند چون دهان شما پر از باکتری بوده و زمانی که شیرینیجات مصرف میکنید، آنها با باکتریها ترکیب شده و تولید اسید مینمایند. در نتیجه وجود این باکتریها به روند پوسیدگی دندان سرعت میبخشند و اگر به موقع درمان صورت نگیرد، پوسیدگی اغلب باعث از دست رفتن دندان میشود. در صورتیکه هرگز با پوسیدگی ایمپلنت مواجه نخواهید شد چون باکتریها نمیتوانند به تیتانیوم نفوذ کنند.
تیتانیوم در برابر شکستگی بسیار مقاوم است. پایههای تیتانیومی که برای کاشت دندان به کار میروند حتی از ریشههای دندان طبیعی نیز قویتر هستند. با این وجود مشکلاتی که معمولاً رخ میدهد مربوط به تاج سرامیکی است. در صورت استفاده نادرست، تاج میتواند دچار شکستگی یا ترک خوردگی شود. درست است که سرامیک فوقالعاده محکم است اما دوام آن بیشتر از دندان واقعی نیست.
آیا عمر مفید ایمپلنت از دندان طبیعی بیشتر است؟
حقیقت این است که اگر از ایمپلنتهای دندان به درستی مراقبت کنید عمر مفید آنها میتواند حتی از دندان های طبیعی شما نیز بیشتر باشد. محبوبیت ایمپلنت به دلیل ساختار و شکل آن است، چون ظاهر آنها به دندانهای طبیعی ما بسیار شبیه است.
ریشه مصنوعی ایمپلنت یک پایه تیتانیوم است که با جراحی در استخوان فک کاشته میشود. سپس یک تاج سرامیکی به آن متصل میشود تا دقیقا مانند دندان طبیعی به نظر برسد. این طراحی با پیشرفت غیر منتظرهای که دارد ایمپلنت را قادر میسازد تا سالها در دهان شما ماندگار باشد.
از آنجایی که سلولهای استخوانی به راحتی با تیتانیوم جوش میخورند به مرور زمان رشد کرده و به ایمپلنت متصل میشوند که باعث افزایش استحکام ایمپلنت در استخوان فک شده و به جلوگیری از تحلیل استخوان فک نیز کمک میکند. این استحکام موجب افزایش عمر مفید ایمپلنت و دلیل بالا بودن میزان موفقیت در کاشت ایمپلنت است.
عوامل تأثیرگذار بر طول عمر ایمپلنت کدامند؟
یک ایمپلنت دندان برای چه مدت دوام خواهد داشت؟ پاسخ تا زمانی صحیح باقی خواهد ماند که شما بتوانید به خوبی از آن مراقبت کنید. برای اینکه ایمپلنت دندان شما به یک ایمپلنت دائمی تبدیل شود به رعایت عوامل زیر بستگی دارد:
1- کیفیت مواد استفاده شده
شرکتها و برندهای مختلفی در زمینه تولید ایمپلنت فعالیت میکنند. برخی از آنها دارای کیفیت و ماندگاری بسیار بالایی هستند. بهتر است قبل از انجام ایمپلنت تحقیق کاملی در این زمینه انجام داده و ایمپلنتی با کیفیت مناسب استفاده کنید. در این زمینه میتوانید با دندانپزشک متخصص مشورت کنید.
نکته دیگری که در این زمینه وجود دارد این است که شرکتهای سازنده بر روی پایههای ایمپلنت از پوششهایی استفاده میکنند که تأثیر مستقیمی بر جوش خوردن پایه با استخوان فک دارد. حتما در مورد نوع پوشش ایمپلنت و کیفیت بالای آن نیز پرسوجو کنید.
مشاوره و رزرو وقت برای ایمپلنت دندان در شرق تهران
دکتر دادگر متخصص ایمپلنت دندان و درمان ریشه دندان ، دارای یکی از مجهز ترین و بهترین کلینیک های دندانپزشکی جامع درمان های اندو ( درمان ریشه دندان ) در شرق تهران است. شما می توانید برای دریافت نوبت و اطلاع از نحوه ایمپلنت دندان با شماره های زیر تماس بگیرید.

2- تاثیر مهارت دندان پزشک بر طول عمر ایمپلنت
متخصص ایمپلنت ، قبل از شروع کار باید معاینهها و آزمایشات لازم را انجام داده و شرایط را برای کاشت دندان فراهم کند. اگر این روش درمان برای بیمار مناسب نباشد، قطعا با مشکل روبرو شده و طول عمر ایمپلنت را تحت تأثیر قرار میدهد. دندان پزشک متخصص ، تمام شرایط را بررسی و در صورت فراهم بودن شرایط، این نوع درمان را انجام میدهد.
نحوه انجام ایمپلنت نیز بر روی طول عمر ایمپلنت تأثیر دارد که مستقیما به تجربه و تخصص دندانپزشک برمیگردد.
3- وضعیت سلامت دهان و دندان
افرادی که قصد انجام ایمپلنت دندان دارند باید استخوان فک با تراکم کافی و همچنین لثه سالم و مطلوبی داشته باشند. در غیر این صورت فک و لثه نمیتوانند به خوبی پایه ایمپلنت را نگه داشته و مشکلات مختلفی در ادامه به وجود میآید. اگر مشکلات گفته شده در بیمار وجود داشته باشد، باید ابتدا برای برطرف شدن و درمان آنها اقدامات لازم انجام شود. اگر این مشکلات قبل از انجام ایمپلنت تشخیص داده نشوند، کاشت با موفقیت انجام نشده و قطعا شکست میخورد.
بیشتر بخوانید: پس زدن ایمپلنت دندان، علل و نشانه های آن
4- نداشتن بیماریهای زمینهای
افرادی که دارای بیماریهای زمینهای مانند دیابت، سرطان، بیماریهای قلبی و مشکلاتی از این قبیل هستند، باید با دندان پزشک خود در میان بگذارند. این بیماریها ممکن است روند کاشت دندان را دچار مشکل کرده و طول عمر ایمپلنت را کاهش دهد. به این صورت دندانپزشک پس از بررسی وضعیت سلامتی فرد برای درمان و کاشت ایمپلنت اقدام میکند.
برخی از افراد پس از انجام ایمپلنت دچار بیماریها و مشکلاتی میشوند که کاشت آنها را نیز با مشکل روبرو میکند. به همین دلیل سلامتی و نداشتن بیماریهای خاص میتواند به افزایش طول عمر ایمپلنت دندان کمک کند.
5. مراقبتهای بعد از کاشت ایمپلنت
مسواک زدن صحیح و نخ دندان کشیدن و استفاده از دهانشویه، بر تمیز کردن اصولی دندانها و از بین بردن باکتریها و پلاکها از روی سطح آنها بر طول عمر ایمپلنت دندان مؤثر هستند. تجمع باکتریها و پلاکها میتواند به سلامت لثه آسیب برساند و با ایجاد بیماریهای پریودنتال و در موارد شدیدتر باعث تحلیل رفتن استخوان فک شوند که در هر دو صورت خطر لق شدن ایمپلنت را به همراه خواهند داشت.
راههای افزایش طول عمر ایمپلنت
بهترین راه برای اطمینان از ماندگاری ایمپلنتهای دندانی و افزایش طول عمر آنها، مراقبت از آنها است. رعایت نکات زیر به شما کمک میکند تا سالیان سال بتوانید ایمپلنتهای خود را سالم و کارآمد نگه دارید.
1. از جویدن غذای سفت و سخت بپرهیزید
اولین کاری که برای افزایش طول عمر ایمپلنت دندان خود میتوانید انجام دهید این است که از جویدن غذاها و خواکی های سفت و سخت مانند گوشت نپخته، انواع میوه و سبزیجات نرسیده و … خوداری کنید. بنابراین بهتر است غذاهای نرم مصرف شود و این امر نه تنها در روزهای بعد از کاشت باید مورد توجه قرار بگیرد بلکه طی سالیان بعد از آن نیز رعایت شود.
2. تاثیر رعایت بهداشت دندان بر طول عمر ایمپلنت دندان
بهتر است که دوبار در روز مسواک بزنید و نخ دندان نیز بکشید تا مانع از تجمع پلاک و باکتری های مضر در اطرف ایمپلنت دندان خود شوید. اگر مسواک زده نشود و یا برای تمیز کردن فاصله بین دندان ها نخ دندان کشیده نشود، پلاک ها به زیر خط لثه و اطراف ایمپلنت نفوذ کرده و برای ایمپلنت مشکلات زیادی ایجاد می کنند که در نهایت طول عمر ایمپلنت و ماندگاری آن کاهش پیدا خواهد کرد.
3. تاثیر رژیم غذایی مناسب بر طول عمر ایمپلنت دندان
رعایت رژیم غذایی مناسب تاثیر بسزایی بر افزایش طول عمر ایمپلنت دندان دارد. بعد از اینکه ایمپلنت به استخوان فک جوش خورد و فرآیند استئواینتگریشن صورت گرفت شما میتوانید تقریباً هر چیزی را میل کنید. اما به جهت کمک به افزایش طول عمر ایمپلنت دندان خود حتما از مصرف غذاهای اسیدی، بسیار شیرین و بلاخص چسپنده خودداری کنید. مثلا میوه های خشک یا آب نبات کمتری مصرف کنید و یا مصرف چیپس را محدود کنید. در عوض غذاهای نرم و سالم تر میل کنید زیرا اگر چنین نکنید ماندگاری و طول عمر ایمپلنت کاهش پیدا می کند.
4. مدیریت دندان قروچه
به هم سابیدن عمدی یا غیرعمدی دندانها به هم اصطلاحاً دندان قروچه یا براکسیسم نامیده میشود. افرادی که دندان قروچه دارند میبایست قبل از کاشت ایمپلنت برای مدیریت آن از یک دندانپزشک کمک بگیرند. چنانچه شخص با اصرار و با وجود داشتن دندان قروچه ایمپلنت بکارد باید برای محافظت از دندان ها و ایمپلنت کاشته شده خود محافظ دهان بگذارد. دندان قروچه اگر شدید باشد میتواند تمام وقت و هزینه ایمپلنت دندان که صرف کرده اید را بی ثمر کند.
5. مصرف سیگار و دخانیات را ترک کنید
ترک سیگار و محدود کردن نوشیدنیهای الکلی از بهترین روشهای افزایش ماندگاری ایمپلنتها است. سیگار کشیدن و نوشیدن الکل (آن هم به صورت بیش از حد) میتواند روند بهبودی پس از کاشت دندان را آهسته کند که این موضوع درصد موفقیت عمل و طول عمر ایمپلنت کاشته شده را نیز کاهش میدهد.
6.به طور مرتب به دندانپزشک مراجعه کنید
برای اینکه بتوانید از صحت و سلامت ایمپلنت و درستی عملکرد آن مطمئن شوید بهتر است که حداقل هر شش ماه برای معاینه و فرآیند جرمگیری و تمیز کردن تخصصی دندانها به نزد یک دندانپزشک مراجعه کنید اینکار می تواند مدت زمان سلامت ایمپلنت را بیشتر کند.
بیشتر بخوانید : ایمپلنت کوتاه یا مینی چیست ؟
آیا عمل پیوند استخوان در افزایش عمر مفید ایمپلنت دندان موثر است؟
کمتر از ده درصد افرادی که ایمپلنت دندان انجام میدهند برای افزایش استحکام و تراکم استخوان فک خود به پیوند استخوان نیاز دارند. از بین رفتن تراکم استخوان فک معمولاً به دلیل تصادف، عفونت، بیماری و یا کشیدن دندانها مشاهده میشود. پیوند استخوان روش ایده آلی برای ترمیم استخوان فک است طوری که بتوانید از ماندگاری و دوام ایمپلنت دندان لذت ببرید.
آیا طول عمر ایمپلنت برای همه افراد به یک اندازه است؟
پاسخ به این سؤال خیر است. گرچه ایمپلنت ماندگاری بالایی دارد و حتی میتوان گفت که دائمی است، اما این امر به موارد مختلفی از جمله با تجربه بودن متخصص ایمپلنتی که بیمار جهت انجام درمان به مطب ایشان مراجعه میکند، تعهد و تداوم بیمار در انجام و رعایت مراقبتهای توصیه شده و همچنین سلامت عمومی او در طول زمان اشاره کرد. بنابراین دوام این درمان از بیماری به بیمار دیگر متفاوت است.
سؤالات متداول
آیا ایمپلنت دندان دائمی است؟
بله. با توجه به طول عمر بالایی که دارد اغلب گفته میشود که این درمان دائمی است. اما در صورتی از آنها به خوبی مراقبت شود.
چگونه میتوان به افزایش ماندگاری ایمپلنت کمک کرد؟
با انجام اقداماتی مانند رعایت بهداشت دهان و دندان، ترک عادات نادرست و مضری مانند ساییدن دندانها بر روی هم، ترک مصرف سیگار و مراجعه منظم به کلینیک دندانپزشکی برای اطمینان از سلامت دهان و دندان و ایمپلنت خود میتوانید به افزایش طول عمر ایمپلنت دندان کمک کنید.
تجربه و مهارت دندانپزشک چقدر مهم است؟
قبل از برنامه ریزی برای ایمپلنت دندان ، از تجربه و مهارت دندانپزشک خود مطلع شوید. ایمپلنت یک روش جراحی است و برای پیشگیری از هرگونه خطر احتمالی مرتبط با روش انجام کار ، حتما باید توسط متخصص ایمپلنت دندان باتجربه و مهارت بالا انجام شود.
دیدگاهتان را بنویسید