ایمپلنت ها آینده ایمپلنتولوژی مدرن هستند و در حال حاضر سعی در ایجاد ایمپلنت کاملی دارند که با ویژگی های هر بیمار سازگار باشد.
ایمپلنت کوتاه یا مینی (short implants) از ابداعات جدید در حوزه کاشت دندان است که با ساختار و طراحی منحصر به فرد خود کاربرد و زیبایی را به دهان بیماران باز می گرداند. معمولا کاشت ایمپلنت یا ایمپلنت کوتاه یا مینی در تمام بیماران ممکن نیست. محل از دست رفتن دندان، تراکم استخوانی، سن بیمار و ارتفاع استخوان محل دریافت ایمپلنت از عواملی است که موفقیت دریافت ایمپلنت را تعیین می کنند. مزایای ایمپلنت کوتاه یا مینی یکی از این مشکلات یعنی ارتفاع استخوان را رفع نموده و طیف بیماران را گسترش داده است.
در حالت کلی میخواهیم بدانیم ایمپلت چیست تا بعد از ان با ایمپلنت کوتاه یا مینی آشنا شویم:
ایمپلنت روشی است که در آن از فلز تیتانیوم استفاده می شود به گونه ای که پایه های ایمپلنت از این نوع فلز ساخته می شوند و پایه تیتانیومی در داخل استخوان فک قرار داده می شود.پس از گذشت مدت زمان مشخص از نصب پایه ایمپلنت در داخل استخوان فک، پزشک روکش ایمپلنت را بر روی آن قرار می دهد که برای نصب روکش بر روی پایه نیز از اباتمنت استفاده می شود.در ترمیم دندان ها با روش ایمپلنت وضعیت پایه از اهمیت زیادی برخوردار است زیرا ثبات و استحکام ایمپلنت توسط پایه تامین می شود. در صورتی که برای نصب ایمپلنت ، استخوان فک به میزان کافی وجود نداشته باشد پایه نمی تواند به خوبی در فک استحکام پیدا کند و به همین دلیل کسانی که از میزان کافی استخوان فک در دهان برخوردار نباشند، شرایط ایمپلنت برای آنها مناسب واقع نمی شود.
مشاوره و رزرو وقت برای ایمپلنت دندان در شرق تهران
دکتر دادگر متخصص ایمپلنت دندان و درمان ریشه دندان ، دارای یکی از مجهز ترین و بهترین کلینیک های دندانپزشکی جامع درمان های اندو ( درمان ریشه دندان ) در شرق تهران است. شما می توانید برای دریافت نوبت و اطلاع از نحوه ایمپلنت دندان با شماره های زیر تماس بگیرید.

ایمپلنت کوتاه یا مینی چیست؟
همانطور که از نام آن مشخص است، ایمپلنت کوتاه یا مینی دندانی (MDI) کوچکتر از ایمپلنت های معمولی هستند تقریباً نصف قطر آنها. در حالی که قطر ایمپلنت های دندانی سنتی حدود 2.5 تا 3.5 میلی متر است مثل یک پیچ معمولی خانگی – قطر مینی ایمپلنت ها حدود 2.5 میلی متر است – بیشتر اندازه ی قطر یک خلال دندان.
ایمپلنتهای دندانی استاندارد و سنتی معمولاً از دو قطعه تشکیل شدهاند. یک پایه تیتانیومی و یک رابط (اباتمنت) برای نگه داشتن تاج دندان مصنوعی.
اما ایمپلنت کوتاه یا مینی یک تکه هستند که سر آن برای پشتیبانی از تاج دندان از لثه بیرون زده است. پایه ی تیتانیومی دارای یک حلقه در انتهای آن و یک سوکت با یک حلقه ی لاستیکی برای چسباندن دندان است.
مزایای ایمپلنت کوتاه یا مینی :
- ایمپلنت کوتاه در مقابل ایمپلنت دندان متوسط یا بلند مزایای زیادی دارد. این مزایا باعث میشود تا در بسیاری از مواقع انجام این نوع ایمپلنت در اولویت دندانپزشکان قرار داشته باشد. یکی از دلایلی که ایمپلنتهای کوتاه را نسبت به بقیه انواع آن برتر میکند، عدم نیاز به جراحی پیوند استخوان محسوب میشود.
- البته در موارد کمی نیاز به جراحی حس میشود، اما جراحی بسیار ساده است. در نتیجه این موضوع، خطر سوراخ شدگی سینوس طی عمل پیوند در خلف ماگزیلا و همچنین خطر تجاوز به محدوده کانال مندیبولار و پاراستزی در خلف فک پایین کمتر خواهد شد.
- یکی دیگر از مزایای این نوع از ایمپلنت کمهزینه بودن آن است. از آنجایی که برای جایگذاری ایمپلنت کوتاه نیاز به آمادهسازیهای اولیه نیست، پروسه درمان نیز کوتاه خواهد شد. همچنین خوب است بدانید که با استفاده از این روش زمان بهبودی زخم به نحو قابلتوجهی کاهش پیدا میکند.
- تکنیکهای پیچیده جراحی اغلب با عوارضی در حین جراحی مانند خونریزی، سوراخ شدن غشای شنایدر یا آسیب عصبی و بعد از عمل مانند تغییر گذرا یا دائمی احساس آرواره زیرین، قرار گرفتن در معرض پیوند و یا غشا، عفونتها و افزایش از دست دادن استخوان اطراف ایمپلنت همراه است. که در این روش خبری از این موارد نیست.
- آماده سازی استئوتومی ساده شده است، زیرا در محل ایمپلنت نیاز به آماده سازی استخوان کوتاهتر است که دسترسی مستقیم شستشو با آب را فراهم میکند و احتمال گرم شدن بیش از حد استخوان را کاهش میدهد.
- قرار دادن ایمپلنت راحتتر است.
- از آنجا که استخوان پایهای فراتر از لبه حفرهای اصلی همیشه در محور طولانی دندان از دست رفته قرار ندارد، زاویهداری بارگذاری با قرار دادن استئوتومی کوتاه بهبود مییابد.
موارد مصرف ایمپلنت های کوتاه:
ایمپلنت های کوتاه را می توان تقریباً در همه انواع جایگزینی، اعم از ثابت یا متحرک، استفاده کرد، از جمله:
- پروتز ثابت تک و چندگانه در فک پایین.
- در درمان بی دندانی فک پایین با جذب شدید، چهار ایمپلنت کوتاه برای حمایت از دندان مصنوعی یا شش ایمپلنت کوتاه برای حمایت از پروتز ثابت استفاده می شود.
- در فک بالا، دو ایمپلنت با طول کوتاه بهعلاوه در ناحیه دیستال، همراه با ایمپلنتهای بلند در فک بالا قرار داده میشوند تا از اوردنچر فک بالا یا پروتز ثابت پشتیبانی کنند.
مینی ایمپلنت های دندانی چه معایبی دارند؟
- یکی از معایب مینی ایمپلنت های دندانی این است که ممکن است ماندگاری آنها به اندازه ی ایمپلنت های استاندارد نباشند.
- همچنین مینی ایمپلنتها فشار بیشتری بر استخوان فک وارد میکنند زیرا فشار گاز گرفتن در قسمت کوچکتری پخش میشود.
- یکی دیگر از معایب مینی ایمپلنت این است که حلقه ی O ممکن است به مرور زمان شل شود.
- از آنجا که ایمپلنتهای پایه کوتاه، کوتاهتر هستند فضای کمتری برای قرارگیری نسبت به ایمپلنتهای استاندارد دارند و به همین دلیل برای حمایت از تاجهای جداگانه، به ویژه در مناطقی از دهان که فشار بایت بیشتری دارد، ایده آل نیستند.
کاشت و جایگذاری ایمپلنت کوتاه نیاز به تخصص خاص پزشک دارد. دانستیم که همه افراد واجد شرایط استفاده از این نوع ایمپلنت نیستند، بنابراین تشخیص اشتباه پزشک باعث عدم موفقیت ایمپلنت خواهد شد.
ارزیابی درست و دقیق پزشک قبل از جراحی با سیبیسیتی و طرح درمان مناسب در موفقیت درمان تاثیر بسزایی دارد. یکی از معایب ایمپلنتهای کوتاه را میتوان افزایش تعداد پایه به شمار آورد که طبیعتا این موضوع باعث بالاتر رفتن هزینه کلی درمان خواهد شد. بهتر است بدانید که طول عمر ایمپلنت از نوع کوتاه کمتر از نوع معمولی آن است، بنابراین هرچند سال نیاز به تعویض آن خواهید داشت. میزان موفقیت کلی در آن نیز از ایمپلنتهای معمولی کمتر است.
بیشتر یخوانید: با وجود لثه تحلیل رفته میتوان ایمپلنت انجام داد؟
ماندگاری مینی ایمپلنت های دندانی چقدر است؟
معمولا مینی ایمپلنت ها طول عمر مشخصی ندارند و چون سابقه ی کمتری نسبت به ایمپلنت های پایه بلند دارند مطالعات کمتری از آنها در دسترس است. اما افرادی که برای جایگزینی دندان های از دست رفته خود از مینی ایمپلنت ها استفاده کرده اند متوجه میشوند که این نوع از ایمپلنتهای دندانی با مراقبت مناسب و معاینات منظم دندانپزشکی میتوانند سالها ماندگاری داشته باشند. مثل خیلی از روش های درمانی دیگر، اثربخشی مینی ایمپلنت ها در افراد مختلف متفاوت است. چون سبک زندگی افراد با هم متفاوت است. مثلا استفاده از تنباکو و نوشیدن الکل میتواند بر وضعیت مینی ایمپلنت ها تأثیر بگذارد و ماندگاری آنها را کم کند. همچنین الگوی منحصر به فرد بایت دندان ها نیز می تواند بر دوام مینی ایمپلنت تاثیر بگذارد.
هزینه ایمپلنت کوتاه:
بهطورکلی قیمت ایمپلنت کوتاه با ایمپلنتهای معمولی تفاوت خاصی ندارد، اما گفتیم که نوع کوتاه ایمپلنت، نیاز به جراحی پیوند استخوان یا لیفت سینوس را از میان خواهد برداشت. در نتیجه این موضوع فرد نیاز به پرداخت هزینه عملیات آمادهسازی دندان ندارد. میتوان گفت در برخی از مواقع هزینه در ایمپلنتهای کوتاه کمی کمتر از نوع معمولی آن است.میزان دقیق هزینهها پس از معاینه اولیه تخمین زده میشود. البته حتی ممکن است در مطبهای مختلف این میزان هزینه متفاوت باشد.
مراقبت های بعد از ایمپلنت پایه کوتاه:
زمانی که دندان ها را به روش ایمپلنت پایه کوتاه ترمیم میکنید، باید همانند سایر روش های ترمیم دندان، مراقبت هایی را رعایت کنید تا دوره نقاهت شما طی شود و روند درمان کامل گردد.
این مراقبت ها به بخش های مختلفی از قبیل زیر تقسیم می شوند:
مراقبت های 48 ساعت اول:
- عدم خارج کردن گاز استریل از روی دندان برای جلوگیری از افزایش خون ریزی تا یک ساعت پس از جراحی
- استفاده مجدد از گاز استریل بر روی دندان در صورت قطع نشدن خونریزی
- عدم تحریک کردن ناحیه جراحی شده با زبان و یا دست
- پرهیز از شست شوی دهان تا 8 ساعت
- استراحت کردن و اجتناب از انجام دادن فعالیت های سنگین که باعث افزایش خونریزی می شوند
- سعی کنید که در این شرایط به آرامی جا به جا شوید
- استفاده از کیسه یخ برای کاهش دادن میزان تورم
- غرغره کردن آب نمک سه الی چهار مرتبه بعد از 24 ساعت اول
- پرهیز از مصرف نوشیدنی های گاز دار مانند نوشابه
- شستن دهان بعد از هر وعده غذایی در روز دوم
- پرهیز از مصرف دخانیات و الکل
- استفاده از دهان شویه برای کاهش بوی بد دهان
مراقبت های 3 تا 4 روز پس از ایمپلنت پایه کوتاه:
- پرهیز از مصرف نوشیدنی های گاز دار مانند نوشابه
- پرهیز از استعمال سیگار و دخانیات و مشروبات الکلی
- توجه به علائم خود یعنی علائمی مانند: تب و سرگیجه
- اطلاع رسانی به پزشک در صورت ایجاد حساسیت دارویی
- استفاده از کمپرس آب گرم برای کاهش دادن تورم
- رعایت کردن بهداشت دهان و دندان
مراقبت های بلند مدت پس از ایمپلنت پایه کوتاه:
- رعایت بهداشت دهان و دندان و استفاده مرتب از مسواک و نخ دندان
- استفاده از دهان شویه به صورت مرتب
- استفاده از آب نمک و غرغره کردن آن در دهان به منظور ضد عفونی کردن دندان ها
- مراجعه مرتب به پزشک در زمان های تعیین شده برای چکاب شدن وضعیت دندان ها
- و…
مواد غذایی که باید از مصرف آنها بعد از ایمپلنت پایه کوتاه پرهیز شود:
زمانی که از ایمپلنت پایه کوتاه و یا سایر انواع ایمپلنت برای ترمیم دندان استفاده می شود، باید از مصرف برخی از مواد غذایی پرهیز شود زیرا این مواد غذایی می توانند باعث کاهش روند بهبودی پس از ترمیم دندان شوند و یا موقعیت ایمپلنت را تحت تاثیر قرار دهند.
این مواد غذایی عبارتند از:
- قند
- آجیل
- چیپس
- کلوچه
- استیک
- آب نبات
- پاپ کورن
- گوجه فرنگی
- غذاهای سفت
- نوشیدنی های گازدار
- نوشیدنی های الکلی
- نوشیدنی های داغ
- خوراکی هایی که بسیار داغ، تند و یا بسیار سرد باشند
در پایان میتوان گفت:
ایمپلنتهای پایه کوتاه برای جلوگیری از برخورد با عصبی که نزدیک به موقعیتی است که باید ایمپلنت وارد شود استفاده میشوند.مثل دندان های مولار. همچنین می تواند در قسمت هایی که دسترسی دشوار است یا استخوان کافی وجود ندارد، مورد استفاده قرار گیرد. البته در صورت کافی نبودن استخوان بهتر است قبل از هر چیز با استفاده از تکنیکهای پیوند استخوان، استخوان بازسازی شود. اما در زمانی که این امکان وجود ندارد، کاشت ایمپلنت های پایه کوتاه جایگزین ترجیحی هستند.
از ایمپلنت پایه کوتاه میتوان تقریباً در همه ی انواع جایگزینیها استفاده کرد، اعم از ثابت یا متحرک که عبارتند از:
پروتز ثابت تکی و چندتایی در فک خلفی(انتهای دهان)
در فک پایین، با چهار ایمپلنت پایه کوتاه برای پشتیبانی از اوردنچر یا شش ایمپلنت پایه کوتاه که برای حمایت از پروتز ثابت استفاده میشود.
در فک بالا ، دو ایمپلنت پایه کوتاه، به همراه ایمپلنتهای بلندتر در استخوان آروارهای پیشین، در ناحیه دیستال قرار داده میشوند تا از اوردنچر فک بالا یا یک پروتز ثابت پشتیبانی کنند.
مینی ایمپلنت ها یا ایمپلنت های پایه کوتاه می توانند یک راه حل کوتاه مدت قبل از جایگزینی دندان دائمی ارائه دهند.
دیدگاهتان را بنویسید