آشنایی با دندان عقل نهفته

دندان عقل
دیدگاه : 0 دیدگاه

دندان عقل نهفته به آن دندانی گفته می‌شود که در سن هفده تا بیست و پنج سالگی در پایانی‌ترین قسمت دندان‌هایی که در قسمت فک بالا و پایین قرار دارند درست می‌شوند. اگر محیط کافی برای بیرون شدن این دندان نباشد، شخص امکان دارد دچار درد در فک ، درد دندان، بیماری‌هایی که مربوط به لثه است، کیست و همین طور دچار شکستگی استخوان فک گردد.
در این مقاله با دندان عقل نهفته بیشتر آشنا می‌شویم.

تعریف دندان عقل

آنچه که ما آن‌ها را دندان عقل می‌دانیم در حقیقت دندانهای مولرسوم می‌باشد. عموما در دهان هر شخصی چهار دندان عقل است اما در برخی از اشخاص به شکل طبیعی کمتر از این هم موجود است، یکی در قسمت بالا و دیگری در قسمت پایین در هر طرف دهان قرار می‌گیرد.

این دندان ها مثل دندانهای دیگر در درون استخوان رشد خواهد کرد، اما آخرین دندانی می‌باشد که رشد خواهد کرد. دندانهای عقل حدودا در سن نه سالگی اغاز به شکل گیری می‌نمایند. این دندانها داخل یک حفره درست می‌شوند و در درون فک بالا و پایین بزرگتر می‌شوند. اول تاج‌های این دندانها رشد خواهد کرد و بعد تقریبا در سن چهارده سالگی کامل خواهد شد.
در پایان دوره نوجوانی که تقریبا سن هجده تا نوزده ۱۹ سالگی است، زمانی که ریشه‌ها شکل به خود گرفته، دندان عقل هم آغاز به بیرون آمدن از میان استخوانها می‌نماید و به طرف داخل دهان حرکت خواهد کرد. برخی اوقات دندان عقل توانایی بیرون آمدن از درون استخوان را ندارد.
در ادامه عدم رویش دندان عقل را مورد بررسی قرار می دهیم برای این کار اول باید بدانید که چطور دندان عقل خارج می‌شود؟

دندان عقل نهفته چیست؟

شاید درد بیرون شدن دندان‌ها را در دروان طفولیت از یاد برده اید اما در بزرگسالی هم دوباره دندان عقل، درد بیرون شدن دندان‌ها در دوران کودکی را یادآور می‌شود و شاید مقداری درد آن بیشتر از دوران کودکی باشد. دندان عقل نهفته یکی از مشکل سازترین دندان‌هایی می‌باشد که در تمام عمر اشخاص بزرگسال، با آن دست و پنجه نرم می‌کنند.
اکثر مردم چهار دندان دارند که به نام دندان عقل شناخته می‌شوند. دو دندان عقل در پایانی‌ترین قسمت لثه در بالا و دو تا هم از دندان‌های عقل در قسمت پایین رشد می‌کنند.

دندان عقل عموما در سن هفده تا بیست و پنج سالگی درست می‌شود، اگر شرایطی برای خارج شدن از لثه را پیدا نکند، به دندان عقل نهفته شناخته می‌شوند. اگر دندان عقل مخفی که موقعیت مناسبی برای خروج ندارد، نباید سریع از دهان خارج شوند ، زیرا صدمه‌های زیادی را برای شخص مریض ایجاد خواهد کرد.
دندان عقل نهفته به دندان‌های مولر که در کنار او قرار دارند، فشار وارد خواهد کرد و این فشار باعث به وجود آمدن خیلی از بیماری‌ها خواهد شد.

بیشتر بخوانید : باقی ماندن ریشه در لثه

دندان عقل

رویش دندان‌های عقل

در همان زمان که ریشه‌های دندان عقل در حال رشد هستند، دندان داخل استخوان آغاز به حرکت آرام به طرف بالا خواهد کرد و تنها بخش تاج دندان به درون دهان راه خواهد یافت. بخش ریشه به دشواری در درون استخوان ثابت و محکم گردیده است.
تا سن نوزده سالگی فک حدودا به مقدار کافی رشد خواهد کرد. برخی از فکها به مقدار کافی بزرگ می‌باشند تا این اجازه را داده که دندان عقل در آن محیط رشد نماید. دقیقا همان لحظه که تاج های دندان عقل به طور کامل بیرون آید، دندان عقل این توانایی را دارد در عمل جویدن مشارکت نماید. بنابراین باور بر اینکه تمام دندانهای عقل باید از دهان بیرون شوند یک تفکر نادرست است.

مشاوره و رزرو وقت برای جراحی دندان عقل در شرق تهران

 دکتر دادگر متخصص درمان ریشه دندان (متخصص اندو)، دارای یکی از مجهز ترین و بهترین کلینیک های دندانپزشکی جامع درمان های اندو ( درمان ریشه دندان ) در شرق تهران است. شما می توانید برای دیافت نوبت و اطلاع از جراحی دندان عقل با شماره های زیر تماس بگیرید.

مشکلاتی که یک دندان عقل نهفته ایجاد می‌کند چیست؟

مهم‌ترین مشکلی که دندان عقل نهفته ایجاد خواهد کرد، به وجود آوردن درد در بقیه دندان‌ها می‌باشد. کسانی که دندان عقل پنهان دارند عموما به شکل نامنظم به دردهایی در دندان‌های کناری آن دچار می‌گردند و برخی اوقات این درد به قسمت فک درد هم منتهی خواهد شد.
به دلیل این که دندان عقل به مولر دوم فشار وارد خواهد کرد، امکان دارد به مولر دوم صدمه بزند و یا این که خطر مبتلا شدن به عفونت در آن قسمت را بیشتر کند. دندان عقل پنهان سبب به وجود امدن بوی بد در دهان خواهد شد و برخی اوقات طعم بدی در دهان به وجود می‌آورد.
دندان عقل پنهان امکان دارد باعث کیست در درون استخوان فک گردد. این کیست توانایی این را دارد که به دندان‌ها و اعصاب آن صدمات جدی بزند.

چگونه از عواقب و آسیب های دندان عقل نهفته جلوگیری کنیم؟

از رویش دندان عقل پنهان نمی‌توان جلوگیری کرد اما این امکان وجود دارد با انجام بررسی‌هایی که هر شش ماه یک بار به وسیله اشعه ایکس خواهد بود از وجود دندان عقل پنهان مطلع شد و بعد از آن، در صورتی که نیاز به اقدام به بیرون کردن دندان عقل بود آن را خارج کرد.

دندان عقل را بکشیم یا نکشیم؟

بعضی از دندانپزشکان در صورتی که هر نوع دندان عقلی وجود داشته باشد آن را عاملی برای به هم ریختگی بقیه دندان‌ها می‌شود. به باور آن‌ها ریشه دندان‌هایی که در قسمت فک پایین هستند خیلی ظریف و باریک می‌باشند. در صورتی که یک دندان دیگر وجود داشته باشد، باعث به هم ریختگی قرار خواهد گرفت.
با این وجود، بعضی دیگر از مردم بر این باور هستند که این به هم ریختگی اصلا ربطی به دندان عقل نخواهد داشت و اگر جایی برای رشد کردن دندان عقل وجود دارد، نیازی به بیرون کردن دندان عقل نخواهد بود.

دندان عقل

عوامل موثر بر رشد دندان‌ها و دلایل نهفتگی آنها

ریشه‌های دندان عقل پنهان عموما با هم در هم پیچیده شده‌اند و دارای کجی هستند که در این صورت بیرون کردن دندان کاری سخت‌تر و زمان بر خواهد بود.
باید دقت کرد که کجی ریشه‌ها یک اصل یا قانون می‌باشد و استثنائی نیست. برخی اوقات بعضی از دندانهای عقل به شکل نیمه پنهان هستند که باید دقت کرد عملا دندانی را که همه تاج آن بدون لثه و استخوان است دندان غیر پنهان گفته می‌شود.
هم اکنون این پرسش مطرح است که چطور پزشک متوجه وجود دندان عقل نهفته در شخص مریض خواهد شد؟
در طی معاینه از قسمت دهان و دندان و همین طور به وسیله تصویر رادیوگرافی، متخصص متوجه پنهان بودن دندان عقل می‌گردد.
بیشتر بخوانید : چه داروهایی بعد از عصب کشی توصیه می گردند ؟

مواردی که بیرون کردن دندان عقل پنهان توصیه می‌شود:

1- عفونت لثه (یا Pericoronitis):

این صورت در کناره‌های دندانهای عقل پنهان خیلی معمول می‌باشد. به دلیل این که تمیز نمودن آخرین دندان کار سختی است پس به راحتی ذرات خوراکی و کثیفی‌ها در داخل و کنار دندان مولر دوم جمع می‌شوند و سبب به وجود آمدن عفونت در کناره‌های تاج دندان عقل می‌گردند.
در این صورت لثه به طور کامل متورم می‌گردد و همراه با درد فراوانی خواهد بود. که بیشتر مردم تصور می‌نمایند این درد به خاطر بیرون کردن دندان می‌باشد.

دندان عقل

۲- عفونت استخوان (Bone infection):

اگر عفونتی که برای لثه به وجود آمده است درمان نگردد این عفونت می‌تواند به دندان عقل پنهان که داخل استخوان قرار گرفته سرایت نماید و سبب خراب شدن دندان و استخوانی که در کنار آن قرار گرفته است بشود.
عفونتی که عمیق است می‌تواند تا چندین سال پیشرفت نماید بدون اینکه مریض از آن احساسی داشته باشد. این عفونت حتی می‌تواند به دندان کناری دندان عقل هم برسد و سبب گردد که شخص مریض مجبور گردد علاوه بر این که دندان عقل را بکشد، دندان کنار آن را هم بکشد.

3- عفونتی که به وسیله استخوان وارد قسمت‌های گونه یا گردن می‌شود

متورم شدن چهره ، تب زیاد، مشکل داشتن در باز کردن دهان و یا به دشواری غذا را بلعیدن امکان دارد دلیل عفونتی باشد که از دندان عقل نشات می‌گیرد.

۴- آسیب به دندانهای دیگر (Damage to other teeth):

یک دندان مولر این توانایی را دارد که یک فشار ثابت و همیشگی را بر پشت دندان مولر دیگر ایجاد نماید. این فشار در طولانی مدت سبب خراب شدن دندان مولر دوم خواهد شد. بدون اینکه مریض اصلا احساسی داشته باشد و یا متوجه این قضیه شود.

۵- کیست (cyst):

در کناره‌های دندان عقل در درون استخوان یک کیسه (sac) است که به شکل نرمال بعد از بیرون شدن دندان عقل این کیسه از بین می‌رود. اما اگر دندان پنهان به حال خود بماند. این کیسه هم خواهد بود و به کمک مایعی که از کناره‌ها به درون آن وارد می‌گردد پر خواهد شد. این کیسه به یک Cyst تبدیل خواهد شد که این در حقیقت یک کیسه است که پر از مایع و غیر معمول می‌باشد cyst این توانایی را دارد که در طول دوره رشد خود استخوان را خراب کند.

دندان عقل

سخن پایانی

در این مقاله در رابطه با دندان عقل نهفته نکاتی بیان شد تا با این دندان نیز آشنا شویم. بسیاری از انسان‌ها زمان بیرون آمدن دندان‌ها با مشکلات و سختی‌های دچار می‌شوند که یکی از آن‌ها دندان عقل است. در برخی مواقع این دندان بیرون نمی‌آید و یا به سختی بیرون می‌آید. در این چنین صورت‌هایی باید به یک پزشک متخصص مراجعه کرد. اگر قابل درمان است درمان شود و در غیر این صورت به خوبی از آن مراقبت شود.
دندان به دلیل حساسیتی که دارد باید دائما مراقبت های ویژه ای از آن صورت گیرد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *