عصب کشی دندان خانم های باردار، امروزه دیگر خطرناک نیست. با کمک ابزارهای تخصصی ویژهای که در یک مرکز جامع پیشرفته اندو استفاده میشود، دیگر دلیلی برای نگرانی وجود نخواهد داشت.
عصب کشی دندان خانم های باردار دغدغهای بزرگ و استرسزا است. درد دندان گاهی ممکن است بدون هیچ علائمی به یکباره به سراغ انسان آید. این موضوع به خصوص در زمان بارداری عاملی نگرانکننده خواهد بود. استرسهای ناشی از حفظ سلامت جنین در برابر داروهای شیمیایی و تصویربرداری با اشعه ایکس است که در طول مراحل عصبکشی باید استفاده شود نیز میتواند سلامت مادر را به خطر بیندازد.
متاسفانه روت کانالتراپی برخلاف دیگر درمانهای دندان مانند سفید کردن دندان، ارتودنسی، انواع روکش و غیره… از جمله عملهای غیر ضروری نیست که بتوان آن را به تعویق انداخت و لازم است حتما در دوران بارداری نیز سریعا نسبت به درمان آن، به یک متخصص اندو با تجربه مراجعه کرد.
رشد عفونت در دندان اگر به درازا بکشد باعث پخش شدن عفونت به دندانهای مجاور و استخوان پشتیبان میشود و در موارد خطرناکتر امکان سرایت این عفونت به جنین را نیز افزایش میدهد. در واقع این درمان بیشتر برای سلامت مادر و کودک مفید است تا مضر. اگر به موقع اقدام و در انتخاب متخصص ریشه خود دقت کنید، آنگاه میتوانید با خیالی آسوده درمان خود را به ایشان بسپارید.
مشاوره و رزرو وقت برای عصب کشی دندان در شرق تهران
دکتر دادگر متخصص درمان ریشه دندان (متخصص اندو)، دارای یکی از مجهز ترین و بهترین کلینیک های دندانپزشکی جامع درمان های اندو ( درمان ریشه دندان ) در شرق تهران است. شما می توانید برای دریافت نوبت و اطلاع از نحوه درمان ریشه دندان (عصب کشی) با شماره های زیر تماس بگیرید.

عصب کشی دندان خانم های باردار، امکان پذیر است؟
درمان ریشه دندان برای خانمهای باردار، تحت نظارت یک اندودنتیست توانمند و با کمک تجهیزات پیشرفته به راحتی قابل انجام است. ایشان هرگونه اقدامات احتیاطی را برای به حداقل رساندن خطر برای بیمارانش انجام خواهد داد.
این موضوع که وقتی خانمی باردار است باید تمام درمانها را کنار بگذارد و آنها را به 9 ماه بعد موکول کند، باوری اشتباه است که در بین عوام مردم وجود دارد. اگرچه تاکید میشود به خصوص در 3 ماهه اول، درمانهای غیرضروری کنار گذاشته شود. اما نمیتوان دردناک بودن درد دندان را نادیده گرفت.
لذا نباید صرفا به دلیل بارداری، نیاز به درمان درد دندان مادر باردار را به بعد موکول کرد. تنها با رعایت چند نکته میتوان هم سلامت مادر را تضمین کرد و هم سلامت جنین را.
- مدیریت در زمان
- ارزیابی ریسک و انتخاب روشی مناسب برای مادر و جنین توسط اندودنتیست
اگر هدف از مراجعه به کلینیکهای دندانپزشکی عملیات زیبایی مانند ارتودنسی، سفید کردن دندان و غیره… است، باید تا زمان وضع حمل خود صبر کنید.
مزایای انتخاب یک مرکز جامع اندو برای مادران باردار
حتما شنیدهاید که برای درمان ریشه نیاز به رادیوگرافیهای متعدد دندان برای مشخص کردن طول کانال ریشه نیاز است و این امکان برای بانوان در دوران حاملگی مقدور نیست.
توصیه میشود زنان باردار از انجام رادیوگرافیهای غیر ضروری تا حد ممکن خودداری کنند. اما اینکه یک دندان نیاز به درمان ریشه دارد یا خیر، بدون مشاهده تصویر رادیوگرافی دندان تقریبا غیرممکن است.
البته باید خاطر نشان کرد که اشعه ایکس در هنگام تصویر برداری از دندان، تنها فک و صورت را مورد هدف قرار میدهد، نه شکم را. بنابراین ریسک آسیب به جنین در این شرایط بسیار کم خواهد بود.
اما با مراجعه به یک کلینیک تخصصی اندو، میتوان با کمک دستگاههای مجهز، نیاز رادیوگرافی از دندان را کاهش داد. دستگاه اپکس فایندر یا همان یابنده انتهای کانال ریشه به پزشک کمک میکند تا بتواند انتهای کانال ریشه را ارزیابی کند و اینگونه وارد فضای اطراف ریشه و خارج از کانال نشود و آسیبی به دندان وارد نکند. این موضوع میزان درد پس از عصبکشی دندان را نیز کاهش میدهد.
خانمهای بارداری که ترس از آسیب به جنین در زمان تصویر برداری با اشعه ایکس دارند، با کمک اپکس فایندر میتوانند از وارد شدن اشعه اضافی به خود، جلوگیری کرد.
از دیگر مزایای مراجعه به یک مرکز تخصصی اندو، استفاده از میکروسکوپهای سه بعدی برای سهولت و دقت بیشتر در درمان است. با کمک این ابزار پیشرفته میتوان کیفیت درمان و نیاز به ریاندو را (درمان مجدد ریشه) به حداقل رساند. همچنین با افزایش سرعت درمان شرایط دراز کشیدن به پشت برای خانمهای باردار بسیار راحتتر میشود.
چرا به هنگام بارداری بیشتر به درد دندان مواجه میشویم؟
در برخی مطالعات مشخص شد که پوسیدگی دندان مادران باردار به دلیل تغییرات هورمونی خواهد بود. در این زمان لثهها آمادگی بیشتری برای تورم و عفونت دارند. این احتمال حدود 97/1 برابر بیشتر از قبل بارداری آنها خواهد بود.
از طرفی به دلیل حالت تهوعهای صبحگاهی، همچنین ویارهای این دوران و علاقه به مصرف شیرینی و ترشیجات اسیدی ، سختی فعالیت و کمتوجهی به رعایت بهداشت دهان و دندان منجر به اسیدیته شدن دندان شده و به مرور در این 9 ماه پوسیدگی و عفونت در دهان رخ میدهد.
چگونه یک مادر باردار میتواند از نکروز شدن پالپ و نیاز به عصبکشی پیشگیری کند؟
بارداری یکی از زیباترین تجربهها برای هر زنی است. طبیعتا هر مادر تمام تلاش خود را برای حفظ سلامت فرزندش در این 9 ماه میکند. همچنین برای مادری که کودکی را در درون خود حمل میکند، حفظ سلامتی خود نیز امری حیاتی است. به همین دلیل باید در حفظ و مراقبت از دندان، به بهداشت دهان و دندان و خود اهمیت ویژهای دهند.
- روزانه دوبار مسواک بزنند و نخ دندان بکشند.
- دهان خود را با محلول آب و نمک شستشو دهند.
- رژیم غذایی سلامتی پیش بگیرند. مانند مصرف سبزیجات و انواع ویتامینها.
- چکاپ منظم: چکاپ منظم هر 6 ماهه از قبل و بعد از بارداری و تشخیص به موقع پوسیدگی و درمان آن، قبل از نفوذ به پالپ، نیاز به درمان ریشه را به حداقل میرساند.
- به مقدار کافی آب بنوشند.
- اگر به دلیل ویارهای این دوران علاقه به مصرف شیرینی زیاد شده است، برای جلوگیری از ابتلا به پوسیدگی پالپ، بهتر است این شرایط را کنترل کنند.
آیا مواد شیمیایی و آنتی بیوتیکها برای مادر باردار خطرناک است؟
مطالعات متناقضی مبنی بر مصرف دارو وجود دارد که نمیتوان به طور قطع ثابت کرد که داروها برای جنین مشکلی ایجاد میکند. به همین دلیل بهتر است این موارد صرفا جهت ضرورت مصرف گردد. مواد شیمیایی که در حین درمان ریشه مادر باردار استفاده میشود و آنتی بیوتیکهایی که برای مقابله با عفونت تجویز میشود، عموما خطری برای او و کودک نخواهد داشت.
عصب کشی دندان خانم های باردار
عصبکشی برای خانمهای باردار با توجه به 9 ماه زمان بارداری امری غیرعادی و دور از انتظار نیست. این زمان برای از بین رفتن یک دندان از پوسیدگی و عفونت و گستردگی آن به ریشه، زمانی کافی است. از طرفی خود بارداری نیز گاهی به خودی خود دلیلی بر ایجاد مشکلات دندان در آنها خواهد شد.
خوشبختانه عصبکشی به طور کلی در این دوران حیاتی حاملگی، بیخطر ترقی میشود. میزان ایمنی روت کانالتراپی دوران حاملگی تا 91% بیخطر خواهد بود اما این احتمال نیز وجود دارد که برخی داروها سلامت جنین را تحت تاثیر قرار دهد. به همین دلیل تاکید میشود که حتما لازم است با توجه به شرایط خاص مادران، از قبل با پزشک متخصص زنان و زایمان خود نیز مشورت کنند.
به منظور کنترل درد پوسیدگی پالپ و عفونتهای اندوژنتیک در بانوانی که در دوران بارداری خود هستند، ممکن است متخصص زنان و زایمان و متخصص اندو بیمار به این نتیجه برسند که درمان ریشه ضروری است.
بهترین زمان برای عصب کشی دندان خانم های باردار
بهترین پیشنهاد برای بانوانی که قصد بارداری دارند این است که قبل از اقدام به بارداری، تحت معاینات دندانپزشکان قرار بگیرند. تا در صورت لزوم اقدامات مربوط به دندان را قبل از بارداری به سرانجام برسانند. همه سعیتان را بکنید که درمان را قبل از شروع سه ماهه اول انجام دهید.
اما اگر بارداری ناخواسته اتفاق افتاد، آنگاه لازم است برای درمان با یک پزشک متخصص ریشه با تجربه مشورت کنید.
در صورت ضرورت به درمان دندان، درد شدید مادر و از آنجایی که مصرف مسکن برای کودک خطرناکتر خواهد بود، بهتر است روت کانالتراپی را به سه ماهه دوم بارداری موکول کنید تا خطر کمتری برای جنین به همراه داشته باشد.
در مجموع اینطور میتوان راهنمایی کرد که بهترین زمان درمان به ترتیب اولویت:
- قبل از بارداری
- پس از زایمان
- سه ماهه دوم بارداری
زیرا در سه ماهه اول زمان رشد و شکلگیری قلب کودک اتفاق میافتد و ممکن است مراحل درمان برای او خطرساز شود. در سه ماهه دوم نیز به پشت خوابیدن ممکن است موجب تنگی نفس در مادر و خفگی جنین شود.
آیا داروهای بیحسی موضعی برای جنین خطرناک است؟
اندودنتیست در دوران بارداری بیمارانش دلسوزانه تمام سعی خود را مبنی بر حفظ سلامت مادر و کودک انجام خواهد داد. طبق تحقیقات انجمن دندانپزشکی آمریکا، بیحسی موضعی خطری برای رشد جنین نخواهد داشت. باید سعی شود میزان کمتری بیحسی مصرف شود. اما راحتی مادر و کنترل ترس او باید در اولویت قرار داده شود.
اگرچه همچنان این انجمن بارداری توصیه میکند که مصرف دارو در این برهه از زندگی به حداقل برسد، اما مشخص شده است که تحمل درد و فشار مادر در او ایجاد استرس و ناراحتی میکند، همین موضوع بیشتر از درمان با دارو، سلامت جنین را به خطر خواهد انداخت. همچنین علاوه بر بیحسی لازم است برای جلوگیری از سرایت عفونت به جنین ، مادر آنتی بیوتیک نیز مصرف گردد.
عصب کشی دندان خانم های باردار
درمان درد دندان مادر باردار در نگاه اول میتواند از جانب او و خانواده بیمار، نگران کننده به نظر آید. همواره با وجود پیشرفتهای روز افزون در شاخه دندانپزشکی باز هم این ترس وجود دارد که آیا مراجعه به دندانپزشکی، استفاده از داروهای بیحسی، رادیوگرافی از دندان و نحوه درمان برای کودک خطرساز است یا خیر.
برخی مادران حاضرند درد وحشتناک دندان را تحمل کنند اما برای بهبود این شرایط اقدامی انجام ندهند. این کار بسیار فداکارانه خواهد بود اما باید به خاطر بسپارید که به خطر انداختن سلامت مادر به معنای به خطر انداختن سلامت جنین نیز خواهد بود.
بیشتر بخوانید : متخصص اندو (درمان ریشه) کیست؟
مراحل روت کانالتراپی
اگر درد دندان دارید، اگر لثههای شما متورم شده است، اگر در دهانتان خونریزی دارید، اگر آبسه یا جوش روی لثه دارید، اگر احساس میکنید دهانتان بوی عفونت میدهد، بی صدا رنج نکشید. نیازی نیست تمام این سختیها را تحمل کنید و اینگونه به جنین در بدنتان، استرس وارد کنید. با متخصص زنان خود مشورت کنید و خود را به یک اندودنتیست توانا بسپارید.
گام اول:
مراجعه به یک متخصص اندو، تصویربرداری رادیوگرافی از دندان و بررسی وضعیت کانال ریشه
گام دوم:
شستشوی دهان با دهانشویه ضد باکتریایی و بیحسی موضعی دندان
گام سوم:
مینا و تاج دندان با کمک مته به اندازه مورد نیاز سوراخ میشود تا دسترسی به پالپ راحت شود.
گام چهارم:
شروع درمان پالپ و تخلیه عفونت از کانال ریشه. بررسی کانالهای فرعی با کمک میکروسکوپ سه بعدی به منظور دقت بیشتر و افزایش نرخ کیفیت.
گام پنجم:
پس از اتمام پاکسازی، فضای داخلی دندان به خوبی پوشانده و مهر و موم میشود تا احتمال بازگشت عفونت به حداقل خود برسد.
گام ششم:
فضای خالی شده تاج پانسمان مجدد میشود تا زمان برای پر کردن نهایی دندان فرا برسد.
گام نهایی:
پس از زمان تعیین شده توسط دندانپزشک متخصص ریشه، شما برای پر کردن نهایی دندان نزد ایشان و یا نزد یک دندانپزشک عمومی خواهید رفت.
ایمنی مادران باردار در دوران کرونا
شرط داشتن یک درمان با کیفیت حضور فردی متخصص و ابزارهای تخصصی و پیشرفته او است. همانطور که میدانید درمان ریشه به اندازه کافی برای خانمهای باردار نگرانی ایجاد میکند. حال اگر بخواهند نگران شرایط خطرناک کرونا باشند، ترس بر آنها غلبه کرده و شرایط بسیار سختی را پیش رو خواهند داشت.
در مرکز جامع اندو تلاش شده با استفاده از ابزارهای محافظتی دراین دوران، درمان را برای آنها با خیالی آسوده انجام دهند. از جمله این ابزار:
- لباس ایزوله فشار مثبت که توسط پزشک و پرسنل او پوشیده میشود مانع از انتقال هرگونه عفونت از طرف پزشک و پرسنل و محیط به بیمار خواهد شد.
- رابردم که محافظی روی دهان است که علاوه بر جلوگیری از ورود ابزارهای ریز به دهان از انتقال ویروس از پزشک به بیمار و بلعکس جلوگیری میکند.
- دستگاه میکروسکوپ سه بعدی به منظور رعایت فاصله پزشک با دهان بیمار.
- تهویه قوی فشار مثبت و تعویض هوا هر 20 بار در یک ساعت.
اقدامات لازم پس از عصب کشی دندان خانم های باردار
- ممکن است تا 10 روز پس از انجام درمان بسته به میزان عفونت، دردی را تحمل کنید. این درد به طور معمول از روز دوم و سوم به مرور کاهش مییابد.
- به منظور پیشگیری از ابتلای مجدد به عفونت دندان، بهداشت دهان و دندان را بیشتر از قبل رعایت کنید.
- مصرف قند و شکر را به حداقل برسانید.
- دهانتان را با دهانشویه شستشو دهید. (با متخصص اندو خود مشورت کنید)
- سبزیجات خام استفاده کنید.
- عموما دندانی که به روت کانالتراپی دچار میشود جراحت زیادی از پوسیدگی دیده است. به همین دلیل مساحت وسیعی از دندان برای پاکسازی تراشیده میشود. به منظور حفظ از پانسمان و جلوگیری از خطر شکستن دندان، به هنگام مصرف غذا، از دندان مراقبت کنید.
منابع:
https://www.nsbendo.com/can-you-have-root-canal-treatment-when-youre-pregnant/
https://www.oralhealthgroup.com/blogs/dental-management-for-pregnant-patients/
https://www.aae.org/patients/root-canal-treatment/what-is-a-root-canal/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4698844/
https://www.mhdental.co.uk/blog/visiting-dentist-pregnant-need-know/
https://www.healthline.com/health/pregnancy/pregnancy-teeth-pain#treatments
دیدگاهتان را بنویسید