ایمپلنت دندان
ایمپلنت دندان، یک پیچ کوچک استوانهای شکل است که جای ریشه دندان قرار میگیرد و پروتز (روکش ساخته شده به جای تاج دندان) روی آن قرار میگیرد. ایمپلنت دندانی، بهترین جایگزین دندانهای از دست رفته و کشیده شده است که میتواند حسی شبیه به دندان طبیعی داشته باشد و در جویدن یا زیبایی لبخند، جای خالی دندان کشیده شده را پر کند. کاشت ایمپلنت دندان در استخوان فک، یک عمل جراحی تحصصی است که تنها تعداد کمی از پزشکان توانایی علمی و دانش این کار را به طور کامل دارند از جمله جراحان فک و صورت و متخصصان اندودنتیکس.
ایمپلنت دندان، زمانی که دیگر راهی برای نجات یک دندان وجود نخواهد داشت، بهترین گزینه است. اگرچه هدف از مراجعه به یک دندانپزشک متخصص درمان ریشه، نجات دندان طبیعی است، اما همیشه این موضوع امکانپذیر نخواهد بود. غالبا بهترین جایگزین و راه حل پس از درمان ریشه دندان، کشیدن آن و پر کردن دندان با روش ایمپلنت است.
داشت دندانی مرتب و زیبا نعمتی است که از دست دادن آن موجب از بین رفتن اعتماد به نفس و لبخند زیبا میشود. متخصصین اندو تمام سعی خود را برای نگهداری یک دندان طبیعی برای بیمارشان انجام خواهند داد.
ایمپلنت دندانی چیست؟
ایمپلنت دندان بهترین راه درمانی پس از ترمیم مجدد ریشه دندان است. گاهی هیچ راهی برای حفظ دندان وجود ندارد و حفظ سلامت بیمار موجب میشود که کشیدن دندان انتخاب شود. اما نگران نباشید با وجود پیشرفتهای چشمگیر و وجود روشهای کاشت دائمی دندان، میتوانید دندان از دست رفته خود را جایگزین کنید.
چرا لازم است پس از کشیده شدن دندان، حتما کاشت دندان انجام دهیم؟
کاشت دندان، اگرچه مراحل دشواری و طولانی دارد اما انجام آن به مراتب پرسودتر از انجام ندادن آن است. اگر دندانی را پس از کشیدن به حال خود رها کنید، اثرات منفی بسیار زیادی به همراه خواهد داشت. از جمله این اثرات میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- در یکسال اول پس از کشیدن دندان، استخوان و لثه به مرور تحلیل میرود و حجم آن کم میشود.
- توانایی تکلم و جویدن درست غذا کاهش مییابد.
- دندانهای سالم اطراف به مرور تغییر مکان میدهند و موجب انحراف و تغییر شکل دندانها میشود.
- ظاهر فک و لثه را تغییر میدهد.
آیا کاشت با ایمپلنت در سن خاصی انجام میشود؟
در سنین مختلف میتوان این روش کاشت را امتحان کرد. اما بهترین سن برای انجام کاشت دندان زمانی است که استخوان فک رشد کافی خود را کرده و دندانهای دائمی دیگر راهی برای نجات نداشته باشند.
کدام راه را انتخاب کنم؟ ترمیم مجدد ریشه دندان و یا پروتز دندانی ایمپلنت
پروتز دندانی ایمپلنت مناسب شما است، یا ترمیم مجدد ریشه (ریاندو) سوالی است که تنها یک نفر میتواند جواب تخصصی و درست به شما بدهد. تنها فردی که صلاحیت لازم برای انجام و انتخاب روش مناسب درمان دندان شما را دارد، متخصص درمان ریشه (اندودنتیست) است.
این موضوع کاملا به شرایط دندانی شما وابسته است. اگر یکبار عصبکشی کردهاید و باز هم دچار عفونت گسترده و کیست در ناحیه ریشه شدهاید، اگر پس از بررسیهای دقیق میزان آسیب به قدری باشد که متخصص اندو کشیدن دندان را تنها راه حل بداند، آنگاه پروتز دندان با ایمپلنت بهترین و دائمیترین روش برای شما خواهد بود.
عوارض جراحی ایمپلنت چیست؟
جراحی ایمپلنت نیز مانند هر جراحی سرپایی عوارض بسیار خفیفی به همراه خواهد داشت. به هرحال لثه و دندان شکافته شده و برای ترمیم آن زمان لازم خواهد بود. عوارضی که ممکن است پس از درمان تجربه کنید، شامل موارد زیر میباشد:
- خونریزی جزئی
- تورم و قرمزی
- کبودی لثه
- عفونت در صورت عدم رعایت نکات پزشک
- بیحسی و گزگز محل درمان
راههای جایگزین دندان طبیعی و مقایسه آنها
- ایمپلنت
- بریج دندانی
- پروتز جزئی
- ایمپلنت دندان به نسبت دو روش دیگر، هزینه بیشتری دارد. زمان ترمیم دندان طولانیتر خواهد بود. تهاجمی بوده و نیاز به جراحی خواهد داشت. در عین حال دوام بیشتری خواهد داشت. طبیعیتر به نظر میرسد. دندانهای اطراف آسیبی نخواهند دید. میزان موفقیت آن تا 97% خواهد بود. راحتی و سهولت استفاده از آن بسیار بیشتر از دو روش دیگر است.
- بریج دندانی، دوام کمتری به نسبت ایمپلنت دارد. به مرور زمان ظاهر طبیعی خود را از دست میدهد. دندانهای اطراف را ضعیف کرده و تحت تاثیر قرار میدهد. نیاز به تعویض هر 5 تا 7 سال یکبار دارد. در عین حال نیازی به جراحی ندارد. مراحل درمان کوتاهتر است. هزینه مناسبتری خواهد داشت.
- پروتز جزئی از جنس ضغیفتر و پلاستیکی است. عمر بسیار کمتری دارد. ممکن است در حین غذا خوردن و جویدن مشکل ایجاد کند. در عین حال بدون نیاز به جراحی است. هزینه مناسبتری دارد. مستقل است و آسیبی به دندانهای مجاور وارد نمیکند.
پر کردن دندان با روش ایمپلنت چگونه انجام میشود؟
مراحل انجام ایمپلنت دندانی و اقدامات لازم پس از آن به شرح زیر است:
- ابتدا لازم است دندان طبیعی با کمک جراحی و یا بدون جراحی توسط یک متخصص اندو با تجربه، کشیده شود.
- در صورت ضعیف بودن استخوان و لثه، گاهی ممکن است نیاز به پیوند استخوان باشد. در اینصورت مراحل درمان و کاشت کمی طولانیتر برگزار میشود.
- پس از بهبود وضعیت استخوان و لثه دندان کشیده شده، مراحل کاشت با کمک ابزارهای تخصصی و پیشرفته، شروع میشود.
- پر کردن دندان با روش ایمپلنت، پس از بررسیهای دقیق و پس از انجام تصویربرداری با اشعه ایکس و یا CT اسکن انجام میشود.
- دندان به طور کامل با تزریق بیحسی موضعی، بیحس میشود.
- فضایی برای کاشت پایه پیچی تیتانیوم ایمپلنت در لثه، ایجاد میشود.
- پُست وارد شده در لثه، به خوبی به استخوان فک متصل میگردد.
- بخیه موقتی برای بستن جای زخم زده میشود تا احتمال عفونت تا زمان بهبودی در چند ماه آینده از بین برود.
- پس از بهبودی و نظر پزشک تاج دندان به اباتمنت متصل شده و درمان به اتمام میرسد.
- کل مراحل ممکن است در طی چندماه به اتمام برسد.
- پس از هربار مراجعه به دندانپزشک، لازم است اقدامات بهداشتی لازم را به منظور پیشگیری از عفونت انجام دهید.
- به دندان خود با اجسام سخت و غذاهای سفت فشاری وارد نکنید.
- سیگار نکشید تا زمان بهبودی شما افزایش پیدا کند.
- میتوانید پس از هربار مراجعه به پزشک به محل کار و فعالیتهای روزانه خود بازگردید.