درمان ریشه یا روت کانال تراپی (عصبکشی) راهی برای نجات دندانها است. در این روش با خارج کردن بافت عفونی عصب دندان، تمیز کردن داخل کانال و پر کردن آن با مواد مخصوص، از مرگ دندان جلوگیری میشود.
درمان ریشه به ویژه در دندانهای آسیب دیده، یکی از پیچیدهترین و وقتگیرترین عملهای مربوط به درمان دندان است که بهتر است توسط متخصصین اندو و در کلینیکهای حرفهای و با تجهیزات تخصصی اندو انجام گردد.
عصبکشی یا درمان ریشه دندان یکی از معمولترین روشهای درمان عفونت پالپ دندان و ریشه آن است. پالپ بخش مهم دندان است که شامل عروق خونی و عصبی بوده و از بافت نرمی برخوردار است.
درمان کانال ریشه دندان یا روت کانالتراپی، شاخهای از علم دندانپزشکی با نام اندودونتیکس است که به شما کمک میکند، قبل از کشیدن دندان و نیازمند شدن به ایمپلنت، دندانهای اصلی خود را نجات دهید. در این روش پیشرفته، اندودنتیست شما با تشخیص به موقع و دقیق به درمان درد دندان و پالپ دندان شما پرداخته و اینگونه دندان طبیعی و لبخند زیبای شما را حفظ میکند.
فراموش نکنید که هیچ ایمپلنتی، کارایی و خصوصیات دندان طبیعی شما را ندارد و هیچ چیزی جای ریشه دندان طبیعی شما را نخواهد گرفت. پس مراقب باشید که کار شما به کشیدن ریشه دندان و جراحی کاشت ایمپلنت دندان نکشد.
هدف از انجام درمان ریشه دندان چیست؟
هدف از انجام عصبکشی از بین بردن باکتریهای خطرناکی است که در کانال ریشه آلودگی ایجاد کردهاند. اینگونه از عفونت مجدد دندان جلوگیری شده و در نهایت دندان طبیعی بیمار نجات داده میشود.
دندان درد را جدی بگیرید
درد دندان اولین نشانه از پوسیدگی و آسیب دندانی است. این تنها راهی است تا به شما هشدار داده شود که باید هرچه زودتر به یک دندانپزشک متخصص درمان ریشه مراجعه کنید. در برخی مواقع با طولانی شدن و کمتوجهی به درد دندان، آسیب افزایش یافته و دندان دچار عفونت شدید میگردد. گاها این عفونت تا نواحی گوش، گردن و سر نیز ادامه مییابد.
بسیار حائز اهمیت است که در صورت مشاهده علائم زیر حتما و سریعا به یک کلینیک معتبر جامع درمان اندو مراجعه کنید:
- درد شدید به هنگام جویدن غذا
- بروز آبثه و بوی بد دهان
- التهاب و قرمزی لثه
- تغییر رنگ دندان به سیاهی و پوسیدگی عمیق
- حساس شدن به سرما و گرما
درمان کانال ریشه چگونه انجام میشود؟
درمان عفونت دندان با پیشرفت علم در شاخه دندانپزشکی دیگر دردناک و دشوار نیست. بلکه تنها نیازمند متخصصین درمان ریشه است که در این زمینه علاوه بر تحصیلات و گذراندن آموزشهای لازم، تجربه کافی و همچنین پیشرفتهترین تجهیزات را برای درمان ریشه دندان دارا باشند.
درمان ریشه عموما در دو جلسه ملاقات با پزشک انجام میشود:
- در ابتدا دندان توسط متخصص اندو به طور کامل بررسی میشود.
- سپس لازم است با کمک اشعه ایکس عکس رادیوگرافی ریشه و کانال گرفته شود تا به طور دقیق مورد بررسی قرار گیرد و نوبت دهی انجام شود.
- حال با کمک بیحسی موضعی دندان و بافت اطراف آن برای ادامه درمان بیحس میشود.
- سپس اندودنتیست سد دندانی را به منظور جداسازی فضای دندان آسیب دیده از سایر دندانها قرار میدهد.
- تاج دندان تراشیده شده و پالپ و عفونت دندان و ریشه به طور کامل پاکسازی و برداشته میشود.
- پس از تمیز شدن فضای کانال ریشه دندان، محفظه داخلی کانال توسط موادی زیست سازگار با نام گوتاپرکا (Gutta-percha) پر، و کاملا مهر و موم میشود.
- در جلسه نهایتت پس از چکاپ کامل لازم است برای پر کردن دائمی دندانتان به دندانپزشک عمومی مراجعه کنید.
آیا عصبکشی دردناک است؟
یکی از بزرگترین ترسهای درمان دندان، دردناک بودن مراحل عصبکشی است. در واقع این درد ناشی از عفونت دندان است نه مراحل درمان. در واقع عملیات درمان کانال ریشه به کم شدن و از بین رفتن درد دندانی کمک میکند که به دلیل آلودگی متورم و دردناک شده است.
چرا باید برای عصبکشی دندان به دندانپزشک متخصص اندو مراجعه کنیم؟
عصبکشی هم توسط دندانپزشکان عمومی و هم توسط دندانپزشکان اندو انجام میگردد. اما به دلیل تخصص و مهارت بالای اندودنتیستها که به طور تخصصی در زمینه ریشه دندان آموزش دیدهاند، نتایج درمان با موفقیت بیشتری انجام میگردد.
درمان ریشهای که توسط متخصصین اندو انجام میگردد، این امکان را برای بیماران فراهم میکند که در سریعترین زمان ممکن و با کمک فناوریها و ابزارهای به روز دنیا، در کمترین زمان و با بالاترین کیفیت، درمان دندان خود را داشته باشند. مهمترین ابزارهایی که متخصص اندو برای عصب کشی یا درمان کانال ریشه از آنها استفاده میکند و ممکن است دندانپزشک عمومی آنها را به کار نگیرد:
- میکروسکوپ سهبعدی
- دستگاه اولتراسونیک
- روتاری اندو و اپکس فایندر
آیا ممکن است پس از عصبکشی مجدد دچار عفونت و درد دندان شوم؟
نزدیک به ۹۰٪ درمانهای کانال ریشه در صورت مراقبت صحیح بیمار موفقیتآمیز خواهد بود. اما بسته به شرایط خاص مانند شکستگی دندان، رعایت نکردن اصول اولیه بهداشتی و ایجاد منافذ در فضای اطراف کانال ممکن است این اتفاق بیفتد. اینگونه دندان مجددا عفونت کرده و برای بار دوم نیاز به ترمیم و درمان کانال ریشه خواهید داشت.