ارتودنسی متحرک

 

ارتودنسی متحرک از یک صفحه ی پلاستیکی با سیم تشکیل شده است که دندان هایتان را به طور ملایم حرکت می دهد. تفاوت ارتودنسی ثابت نسبت به ارتودنسی متحرک در این است که تغییرات در ارتودنسی ثابت را فقط متخصص ارتودنسی میتواند انجام دهد اما ارتودنسی متحرک را خود فرد در زمان غذا خوردن هم می تواند آن را از دهان خود خارج کند.

انواع ارتودنسی متحرک

اکنون که بررسی کردیم ارتودنسی متحرک برای چه دندان‌هایی است، به معرفی انواع ارتودنسی متحرک می­‌پردازیم. وجود انواع پلاک ارتودنسی متحرک کارایی این روش را بسیار بالا برده و برخی ناهنجاری­‌های فک و دندان را می‌­توان با آن درمان کرد.

دندان پزشکان با توجه به شرایط شما از یکی از انواع پلاک ارتودنسی متحرک استفاده می­کنند که در ادامه با آن­‌ها آشنا می­‌شوید:

  • پلاک نامرئی:  این مدل از ارتودنسی متحرک دارای پلاک­‌های شبیه به پلاستیک شفاف است. و هر دو هفته یکبار آن را عوض کرد.
  • پلاک متحرک با فنر زد (Z) :اگر یکی یا چند دندان از دندان‌های قدامی شما عقب باشد، برای منظم کردن آن­‌ها باید از این مدل از انواع پلاک ارتودنسی متحرک استفاده شود.
  • پلاک فانکشنال:  در صورتی که فک پایین بیمار عقب باشد و یا فک بالا جلو باشد، از انواع پلاک ارتودنسی متحرک برای عقب کشیدن فک بالا و جلو آوردن فک پایین باید از پلاک فانکشنال در میان انواع پلاک ارتودنسی متحرک استفاده شود.
  • ریتینر (پلاک نگهدارنده): هر چه به فیلم ارتودنسی متحرک، مدت زمان ارتودنسی متحرک، ارتودنسی متحرک درد دارد یا خیر، قیمت ارتودنسی متحرک فک بالا، ارتودنسی متحرک برای چه دندان هایی است و… توجه می ­کنید، به نگهداری­های پس از ارتودنسی متحرک نیز باید توجه کنید. زیرا دندان­‌ها مایل اند به حالت قبل برگردند و ریتینرها جلوی این مسئله را می‌­گیرند.

چه کسانی می‌توانند از ارتودنسی متحرک استفاده کنند؟

به دلایل متفاوتی ارتودنسی متحرک برای کودکان مورد استفاده قرار می گیرد و می توان در بعضی مواقع با اعمال فشار پیش از درآمدن دندان های اصلی، از درمان به روش ارتودنسی ثابت پیشگیری کرد. زیرا با هدایت کردن آرام دندان ها در زمان رشد می توان با فشار کمتر به نتایج بهتری دست یافت.

گروه زیادی از افراد بزرگسال نیز برای درمان نناهنجاری دندانی خود از ارتودنسی متحرک استفاده می کنند. دلیل این امر نیز سهولت در استفاده و شکل ظاهری آن می باشد.

برخی نیز از این افراد نیز از ارتودنسی نامرئی، به شیوه ای که براکت ها در قسمت داخلی دندان قرار می گیرد استفاده می کنند.

ارتودنسی متحرک برای کدام دندان ها و ناهنجاری ها مورد استفاده می باشد؟

ارتودنسی متحرک برای دندان هایی که دچار نامرتبی هایی به صورت افقی هستند مورد استفاده قرار می گیرد. این در صورتی است که برای دندان هایی که دچار چرخش شده اند نمی توان از این روش درمان ارتودنسی دندان استفاده کرد.

درواقع باید گفت که برای افرادی که دارای ناهنجاری های شدید فکی می باشند، استفاده از ارتودنسی متحرک اثر بخش نخواهد بود و می بایست درمان خود را با ارتودنسی ثابت پیش ببرند.

هم چنین لازم به ذکر است که بدانید ارتودنسی متحرک برای افرادی که فک بالای آنها مشکل دارد مناسب است و مورد تجویز پزشک واقع می شود.

مزایای ارتودنسی متحرک

از مزایای ارتودنسی متحرک می توان به قابلیت جا به جایی و سهولت در تمیز کردن آنها اشاره کرد.

ارتودنسی متحرک می تواند به عنوان عامل محرک رشد دندان ها در کودکان در حال رشد استفاده شود.

اعمال نیرو از سوی اجزای ارتودنسی متحرک می تواند به گروهی از دندان ها باشد. و نتیجه مطلوب خواهد بود.

معایب ارتودنسی متحرک

از معایب روش ارتودنسی متحرک می توان بیان داشت به جهت جا به جایی راحت آن توسط بیمار، احتمال ترک درمان و یا سهل انگاری در استفاده از آن بیشتر خواهد بود.

جا به جایی دندان ها با این روش در مقایسه با ارتودنسی ثابت، خفیف تر می باشد.

ممکن است بیماران در گفتار دچار ناراحتی و مشکل شوند.

از ارتودنسی متحرک برای جا به جایی و درمان های چند منظوره ی دندان ها نمی توان استفاده کرد.

به دلیل سختی استفاده از ارتودنسی متحرک برای فک پایین برای درمان ناهنجاری های فک پایین مورد استفاده نمی باشد.